08-06-15

Recensie: Hart van de luchtspiegeling - Peter Kouwenberg

Titel: Hart van de luchtspiegeling
Auteur: Peter Kouwenberg
Recensie: Coenraad
Genre: Roman (Novelle)
ISBN: 9789462170766
130 pagina's | Uitgeverij De Veranda | april 2015
Peter Kouwenberg:
Hart van de Luchtspiegeling is de derde novelle van Peter Kouwenberg. Eerder publiceerde hij Glasgerinkel, Een Walvis in een teil en diverse dichtbundels. Kouwenberg heeft een poëtisch woordgebruik, waarmee hij sterke sfeertekeningen weet neer te zetten, die soms aan de Franse Nobelprijswinnaar Modiano doen denken.

Het verhaal:
Hart van de Luchtspiegeling is een raamverhaal, waarin Suzanna, op reis in Egypte, door haar zusje in de woestijn bewusteloos wordt aangetroffen. Wat er is gebeurd blijft een raadsel. Suzanna's vader schakelt een dichter in, die met zijn vertellingen Suzanna verleidt uit haar coma naar de werkelijkheid terug te keren. Zijn vertellingen vormen de deelverhalen. Maar doordat hij iedere dag in haar ouderlijk huis komt, ontdekt hij aanwijzingen die met het mysterie van haar coma te maken hebben. Die aanwijzingen leiden ertoe dat hij op zoek gaat naar de man, die haar als laatste voor de fatale gebeurtenis heeft gezien. Uiteindelijk weet hij het raadsel te ontrafelen. Als het hem ten slotte lukt Suzanna uit haar coma te laten ontwaken, wacht hem een verrassing!

Recensie door Coenraad:
Suzanna is op reis met haar zus door Egypte en ze wordt bewusteloos gevonden in de woestijn. Wat en hoe het is gebeurd weet niemand en blijft een raadsel. Een dichter wordt ingehuurd die Suzanna’s vader in een café heeft ontmoet. Suzanna ligt in coma en de dichter heeft als opdracht haar uit haar coma zien te krijgen door zijn dagelijkse vertellingen. De dichter heeft al snel door dat er meer afspeelt in het gezin en daar probeert hij achter te komen. Al vrij snel stuit hij op aanwijzingen en dan is het aan hem om dit te zien op te lossen.

Het verhaal bestaat uit 2 verhaallijnen en Peter weet je meteen te boeien met dit verhaal. De schrijfstijl is vlot, mooi, krachtig en zeer fantasievol. Er is zorg besteed aan de 2 verhaallijnen en hoe deze samenwerken tot één mooi verhaal. Als je van sprookjes houdt ben je met dit verhaal op het juiste adres. Jammer is dat het verhaal niet al te lang is, voor mij had het wel iets uitgebreider gemogen. Peter neemt je mee in het leven van het gezin maar tevens laat hij je ook kennismaken met een sprookje. Terwijl je het boek leest is het net of jezelf vanuit de lucht het sprookje beleeft.

Dit boek leent zich uitstekend voor om voorgelezen te worden en terwijl je luistert wil je maar één ding en dat is dat je wilt weten hoe het verhaal afloopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten