30-06-15

Recensie: Niets te verliezen - Sarah Dessen

Titel: Niets te verliezen
Auteur: Sarah Dessen
Recensie: Saskia, Clasien
Genre: Young Adult
ISBN: 9789048813971
400 pagina's | Overamstel Uitgevers | mei 2015

Sarah Dessen:
Sarah Dessen groeide op in North Carolina, de Verenigde Staten en studeerde Engels en Creative Writing. Na haar studie gaf ze een aantal jaren les, maar ze is inmiddels full time schrijfster. In de Verenigde Staten is ze al jarenlang een geliefd bestsellerauteur en komen haar boeken direct na verschijnen in de New York Times-bestsellerlijst. 

Het verhaal:
Een nieuwe stad, een nieuwe school, een nieuwe rol. Het kan Mclean niets schelen. Sinds de scheiding van haar ouders verhuist ze met haar vader van stad naar stad. Met elke verhuizing heeft ze de kans om zichzelf opnieuw uit te vinden: als rebel, als dramaqueen, als allemansvriend. Pas wanneer ze in Lakeview terechtkomt, ziet ze een glimp van iemand die ze al jaren uit het oog was verloren: zichzelf. Haar buurjongen valt voor haar zoals ze echt is, maar de tijd dringt. Kan ze zich binden voordat het tijd is om weer te verhuizen? 

Recensies:
Clasien:
Dit is een romantische Young Adult en niet echt mijn ding. In de hoofdrol McLean (vernoemt naar McLean Rich, de coach van de Defriese team basketbal) en haar vader die chef-kok is en de leiding overneemt van restaurants die op een faillissement afgaan. Haar ouders zijn gescheiden en ze woont bij haar vader.

Door zijn beroep moeten ze vaak verhuizen, van Montfoort Falls, naar Petree, naar Westcot. Iedere keer verandert McLean haar naam, zo was ze eerder Eliza, Lizbet en Beth. "Alles was zo anders na die eerste verhuizing, dat ik niet het gevoel had dat ik ook anders moest zijn. Dus was mijn naam het enige wat ik veranderde".

Op hun laatste bestemming neemt haar vader het restaurant Luna Blu over, door omstandigheden noemt McLean haar echte naam aan haar buurjongen Dave. Ze gaat daar naar school, maakt vrienden en leeft haar leven. Met Dave ontwikkelt zich een relatie. "Hij legde zijn armen om mij heen en toen hij me ook kuste, voelde ik dat er iets vanbinnen openging, alsof er een nieuw leven begon".

McLean heeft haar verschillende namen geheimgehouden en haar vrienden komen via Ume.com-pagina achter haar verleden. "Kan jij je onze verbazing voorstellen toen we jouw e-mailadres erin zetten en er vijf profielen van je opdoken? Ben je soms een gespleten persoonlijkheid. Vijf meisjes, vijf profielen, vier foto's".

"Praat met me. Dat was wat iedereen wilde. Mijn moeder, mijn vader, mijn vrienden en alle mensen op de plekken die ik had achtergelaten. Maar praten was niet de oplossing. Iets doen, dat telde. En ik was in beweging. Nu, weer, altijd."

Dit verhaal heeft weinig inhoud vind ik, het kabbelt een beetje door. Er gebeurt weinig. Je leest alleen over McLean in haar huidige woonplaats en niets uit haar verleden. Alleen de verschillende namen weet je. Het verhaal eindigt met het volgende project van haar vader, namelijk in Hawaii.


Saskia:
Ik ben gek op Young Adult boeken en ook dit boek leek me geweldig. Helaas viel dit erg tegen, het verhaal gaat over McLean die samen met haar vader woont en van de ene plek naar de andere verhuist. In elke plaats doet ze zich voor als iemand anders, speelt ze als het ware een rol. Totdat ze ergens terechtkomt waar ze zichzelf is, ze weet zelf niet zo goed waarom ze hier geen rol speelt. Het verhaal gaat maar door hierover en ook de moeizame relatie met haar moeder komt aan bod. Ik ben tot blz 134 van de digitale versie gekomen en toen heb ik het opgegeven, als er dan nog geen vaart zit in het verhaal komt het ook niet meer! Bij mij moet een verhaal wel ergens naartoe leiden en een beetje vaart hebben anders vind ik het saai worden en ga ik met tegenzin lezen. Jammer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten