21-06-15

Recensie: Stuk! - Reni de Boer

Titel: Stuk!
Auteur: Reni de Boer
Recensie: Marjon
Genre: Waargebeurd: gezondheid
ISBN: 9789021550725
192 pagina's | Kosmos Uitgevers | 2012
Reni de Boer:
Reni de Boer heeft in juni 2007 meegedaan aan de Mis(s)verkiezing. Reni heeft de verkiezing gewonnen en is daardoor ook Ambassadeur Onbeperkt Nederland geworden. Zij heeft in deze functie een jaar lang aandacht gevraagd voor mensen met een handicap en/of chronische ziekte. Haar belangrijkste speerpunt gedurende dit jaar is geweest: Geen gunsten, maar rechten! 

Op zeventien jarige leeftijd werd zij ziek en in 2004 werd de diagnose Multiple Sclerose gesteld. Bij Reni uit de ziekte zich in energietekort en wat andere problemen waaronder moeite met lopen waardoor zij in een rolstoel zit. Ze vindt dit geen reden om niet te kunnen meedoen aan de maatschappij of daar niet aan bij te dragen. Reni is van mening dat de samenleving nog veel te ontoegankelijk is voor mensen met een handicap en dat was voor haar een van de redenen om mee te doen aan de Mis(s)verkiezing. Voordat ze meedeed aan de Mis(s)verkiezing studeerde Reni enkele jaren Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en Technische Bestuurskunde aan de Technische Universiteit van Delft. Tijdens haar jaar als Ambassadeur Onbeperkt Nederland heeft Reni verschillende televisieoptredens gedaan en vele interviews gegeven. 

Het verhaal:
Reni de Boer werd op haar zeventiende ziek. Wat leek te beginnen als een fikse griep, ging maar niet over. Reni wilde naar school, naar feestjes en verder met haar leven, maar bleef moe. Zes jaar later kreeg ze de diagnose MS - ze was nog maar net een jaar getrouwd. De ziekte dwong haar haar plannen bij te stellen en haar energie te verdelen. Maar MS bracht haar ook veel positiefs: ze leerde bijvoorbeeld allemaal nieuwe mensen kennen. Ook is ze altijd in zichzelf en in haar eigen kracht blijven geloven.

Recensie door Marjon:
Het verhaal is aangrijpend genoeg om er iets bij te voelen. Reni krijgt wel heel jong MS en ze vertelt de hele aanloop naar dat moment toe. Maar veel over de emoties daarna vertelt ze niet. Het blijft allemaal een beetje aan de oppervlakte. Het is net alsof ze al die jaren van extreem moe zijn heeft gewacht op die ene diagnose. Ze wint in 2007 de Mis(s) Verkiezing en is een jaar lang Ambassadeur Onbeperkt Nederland. Ze strijdt vooral voor Gelijke behandeling. En daar is ze heel duidelijk in, in haar boek. Dat vind ik wel een eyeopener. Je denkt dat het allemaal zo goed geregeld is hier in Nederland, maar als invalide persoon word je nog veel te vaak (onnodig) als invalide behandeld en daarmee afhankelijk. Zelf loopt ze als gehandicapte vaak op tegen discriminatie, zoals op de universiteit. Maar ook zelfstandig met het OV gaan is nog steeds niet goed mogelijk. Het boek gaat dus niet alleen specifiek over MS, maar over lichamelijk beperkt zijn in het algemeen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten