23-07-15

Recensie: Otto-Jan zegt YOLO tegen vakantie - Tommy Greenwald

Titel: Otto-Jan zegt YOLO tegen vakantie
Auteur: Tommy Greenwald
Recensie: Clasien
Genre: Jeugd
ISBN: 9789462342972
238 pagina's | Uitgeverij Abimo | juni 2015

Tommy Greenwald:
schrijft om te tonen dat boeken niet de vijand zijn. Het boek is vertaald uit het Engels. Daar heet Otto-Jan Charlie Joe Jackson, naar zijn drie kinderen. Zij haatten lezen toen ze klein waren. Nu haten ze het iets minder.

Het verhaal:
Het is vakantie! Iedereen is dolgelukkig, behalve Otto-Jan. Want hij moet naar Boekieboekie, een boekenkamp. Maar Otto-Jan zou Otto-Jan niet zijn als hij geen plan had. Hij zal er koste wat kost voor zorgen dat het een kamp wordt om nooit te vergeten. Zijn missie: ervoor zorgen dat alle nerds op het kamp schrijven en lezen haten. Zal Otto-Jan daarin slagen? Of moet hij al het lees- en schrijfwerk gewoon aanvaarden? Misschien wordt dit onverwacht toch de beste vakantie ooit?

Recensie door Clasien:
Dit is de eerste keer dat ik kennis maak met Otto-Jan, een grappige jongen die een hekel heeft aan boeken en lezen. Al eerder kwamen er boeken over Otto-Jan uit; Otto-Jan Zegt NEE tegen lezen & Otto-Jan zegt JA tegen slijmenDeze boeken zijn voor de leeftijd vanaf 11 jaar, de illustraties geven het verhaal een extra leuke swing.

Otto-Jan had vorig jaar aan zijn ouders beloofd om deze vakantie drie weken naar het zomerkamp Boekieboekie te gaan, een educatief kamp (nerdkamp). Planeet hoogbegaafd zoals Otto-Jan het kamp noemt bestaat uit de slimste kinderen die hij ooit gezien heeft. Hier leren ze grammatica en stijl, lezen en brieven schrijven zijn een vast dagonderdeel. Hoe Otto-Jan deze drie weken overleeft? Hij heeft een plan: "Ik zou deze kinderen helpen om hun leven te verbeteren. Ik zou ze veranderen in normale, niet-lezende mensen. Ik zou ze redden van een levenslang bestaan als nerd". Deelnemer per deelnemer, rustig aan.

De hut had de naam Roald Dahl hut, de kantine de Lettervreter een krantje de Boekiebode en ga zo maar door. Ook basketbalwedstrijden, vrij zwemmen, kampvuur staan op het programma. Voor Otto-Jan geen weg terug, voor de lezers een leuk, vlot geschreven boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten