11-08-15

Recensie: Kil - Mel Wallis de Vries

Titel: Kil
Auteur: Mel Walllis de Vries
Recensie: Clasien
Genre: Jeugd (12+)
ISBN: 9789026138294
80 pagina's | Uitgeverij De Fontein | juni 2015
Mel Wallis de Vries:
Mel Wallis de Vries is de succesvolste jeugdthrillerauteur van dit moment: met haar thrillers Vals en Klem won zij de Prijs van de Jonge Jury, en met Wreed won ze een Hebban Award voor de beste YA-thriller. Haar boeken zijn razend populair; de verhalen zijn vlot, realistisch en altijd spannend tot de laatste bladzijde. Het werk van Mel Wallis de Vries wordt in diverse landen uitgegeven.

Het verhaal:
Op een verlaten industrieterrein wordt het lichaam van een meisje gevonden. Het lijkt het werk van een wrede moordenaar. De politie staat voor een raadsel. Wat is er met haar gebeurd? En vooral: waarom? Steeds meer ijzingwekkende details komen boven...

Recensie door Clasien:
Dit is een kort verhaal over orgaandonor. In de hoofdrol de 17-jarige Tyrza de Groot die voor bloedonderzoek naar de huisarts moet. Hier nemen ze bloedmonsters van haar. De huisarts in opleiding die verbonden is aan deze huisartsenpraktijk, heeft een zusje Eline die ernstig ziek is en nieuwe nieren nodig heeft.

Wanneer Tyrza op een dag naar huis fiets, verdwijnt ze in het fietstunneltje en wordt wakker in "een gevangenis van ijs", dit blijkt een oude visafdeling te zijn. Jonathan heeft haar bloedgroep gecontroleerd en weet dat Tyrza een perfecte nierdonor zal zijn. Tyrza is al het tweede meisje dat hiervoor in aanmerking komt, bij de eerste ging het fout en zij wordt dood teruggevonden met bevriezingsverschijnselen en een grote operatiewond.

Je volgt het bovenstaande verhaal en daarnaast het verhaal van de Forensische opsporingsdienst Peter Elsinga, Thomas Beek in opleiding en forensisch onderzoekster Julia Fisscher.

Ondanks dat dit een kort verhaal van 80 pagina's is heeft het een hoog spanningsgehalte. Zeer goed geschreven tot in details, uitgewerkte karakters. Er zit zelfs een niet verwachtte wending in dit boek.

2 opmerkingen: