11-09-15

Recensie: En alweer bleven we ongedeerd - Hanna Bervoets

Titel: En alweer bleven we ongedeerd
Auteur: Hanna Bervoets
Recensie: Miranda
Genre: Columns
ISBN: 9789025445874
256 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | juni 2015

Hanna Bervoets:
Hanna Bervoets is een van de meest toonaangevende schrijvers van dit moment. Na het verfilmde en met de Opzij Literatuurprijs bekroonde Lieve Céline verscheen haar bejubelde bestseller Alles wat er wat, waarvan de vertaalrechten werden verkocht aan Amerika. Bervoets werd door literair tijdschrift Das Magazin uitgeroepen tot een van de belangrijkste auteurs onder de 35. Haar vierde roman Efter wordt verfilmd en bereikte de longlist van de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs. 

Over het boek:
En alweer bleven we ongedeerd is de derde en laatste bundeling columns van Hanna Bervoets uit Volkskrant Magazine. In strakke overpeinzingen beschrijft Bervoets alledaagse rituelen en herkenbare sociale situaties op geheel eigen wijze. Soms kritisch, vaak troostend en altijd verhelderend. Waarom schamen we ons na een nacht stevig doordrinken? Zijn de Disneyprinsessen écht zo seksistisch? Wat is de functie van nostalgie? Waarom gaan we op vakantie? Vaker dan eens blijken we te handelen vanuit een hang naar authenticiteit; naar echtheid. Maar waarom eigenlijk? Zouden we niet gelukkiger zijn wanneer we ons verlangen naar een authentiek bestaan zouden laten varen? In En alweer bleven we ongedeerd geeft Bervoets op humorvolle wijze antwoord op zulke vragen. Angsten en dilemma’s worden op een sokkel gezet, zodat we ze goed kunnen bekijken. En zullen inzien dat we, uiteindelijk, ongedeerd zullen blijven.

Recensie door Miranda:
Ik moet bekennen dat ik sinds ik kan heugen geen krant meer gelezen heb, zelfs niet online. Heb ik er spijt van?  Kan volmondig ja zeggen na het lezen van: En alweer bleven we ongedeerd. Het is het laatste en derde columnbundel van Hanna Bervoets welke zij voor het Volkskrant Magazine schreef. Met veel humor en op een interessante, intrigerende schrijfstijl neemt zij je mee naar herkenbare dagelijkse dillema's.

De cover is simpel gehouden maar het trekt meteen naar het eerste column van Bervoets, namelijk: Attractie, hoe komt het zo dat wij ons het ene moment helemaal top voelen en het andere moment depri, ofwel de rollercoaster gevoel wat wij allemaal wel eens mee maken. Bervoets weet moeilijke topics zo goed te beschrijven dat het je aan het denken zet, eigenlijk wordt er een spiegel voorgezet zodat je na het lezen van een column er automatisch over na gaat denken en dan opeens het bekende 'o ja' gevoel je aanvalt. Denk maar eens aan het gedeelde laatste hapje, waarom hebben wij altijd het gevoel deze beleefd af te willen slaan terwijl wij zelf nog wel een stukje willen of waarom dragen wij graag een huispak terwijl anderen het vaak zien als een dagelijks outfit welke jouw persoonlijkheid weerspiegeld? Zo en nog veel meer interessante columns zijn er te lezen in: En alweer bleven we ongedeerd.

Het is geen boek welke je in één keer uit moet lezen, het beste zal zijn zo bijvoorbeeld in de ochtend, middag en voor het slapen gaan een column te lezen, maar pas op, het werkt verslavend want zelf had ik door de interessante onderwerpen de neiging om aldoor te lezen omdat zoveel dingen herkenbaar zijn. Heb in ieder geval weer wat over mijzelf geleerd en dat kan ik van weinig boeken zeggen. Het boek blijft je intrigeren en vraagt erom herlezen te worden. Ik heb met zeer veel plezier de columns gelezen vooral omdat het mij een glimlach op het gezicht toverde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten