20-09-15

Recensie: Impact - Vittorio Busato

Titel: Impact
Auteur: Vittorio Busato
Recensie: Coenraad
Genre: Roman
ISBN: 9789078905806
296 pagina’s | Uitgeverij De Brouwerij|Brainbooks | september 2015
Vittorio Busato:
Vittorio Busato (1965) is psycholoog en publicist.  In 1998 promoveerde hij op de dissertatie Leerstijlen nader geanalyseerd. Hij is (mede-)auteur van onder meer de bekroonde biografie Weg met Piet Vroon (2004; Amsterdam University Press), Van loyaliteit naar mobiliteit (2006; Pearson), Het geheim van de uitblinker (2007; Bert Bakker), Leve de psychologie! (2008; Bert Bakker), de vijfdelige serie Grondleggers van de gedragswetenschappen (2013-2017; Bert Bakker) en Psychologie al dente (2013; Fosfor). Hij publiceerde korte verhalen en essays in Hollands Maandblad, Maatstaf en De Brakke Hond. Met zijn verhaal Russische roulette won hij in 2008 de Keefmanbokaal van Propria Cures. 

Het verhaal:
Balzerin Carabolante, ooit een veelbelovend tennisser, is al op jonge leeftijd hoogleraar psychologie. Als een liefde onbereikbaar blijkt en zijn netwerktheorie over de zin van het leven door collega’s en media wordt verguisd, verliest hij zijn geloof in de liefde en de wetenschap. Zijn verval zet verbazingwekkend snel in, voor hem een extra aanwijzing dat hij de verpersoonlijking van zijn eigen theorie begint te worden, een lone wolf. Nog eenmaal neemt hij zich voor iets te doen dat impact heeft. Hij begaat evenwel een gruwelijke misstap waarvoor hij in een tbs-kliniek belandt. Bij wijze van experimentele behandeling krijgt hij toestemming zijn psychobiografie op te tekenen. ‘Ik heb gefaald, ik heb geen enkele fiducie meer dat ik mijn plaats in de maatschappij herover. Mijn ambitie, mijn inzet is longstay. In ruil daarvoor zet ik voor jullie en de rechter mijn verhaal, mijn psychobiografie op schrift.’

Recensie door Coenraad:
Balzerin Carobolante was ooit een veelbelovende tennisser en wordt al op jonge leeftijd hoogleraar psychologie. Als een liefde onbereikbaar is en zijn nieuwste boek door collega’s en media wordt afgekraakt verliest hij zijn geloof in de liefde en de wetenschap. Hij raakt in verval en begaat dan een fout die niet meer te herstellen. Hierdoor belandt hij in een tbs-kliniek. Bij wijze van experimentele behandeling vraagt hij toestemming om zijn psychobiografie te mogen schrijven. Dat verzoek wordt toegewezen.

Gedurende het verhaal raak je steeds meer betrokken met de hoofdpersoon Balzerin Carabolante en heeft het je volledig in de ban. Busato weet het zo te verwoorden dat je begrip hebt voor Balzerin en zijn manier van aanpak. De verschillende verhaallijnen worden op een hele mooie natuurlijke manier bijeen gebracht. Wat bezielt Balzarin en wat denkt hij hiermee te bereiken of zelfs te bewijzen. Dat zijn vragen die gedurende het lezen van dit verhaal opkomen. Ik wist niet zoveel af van tbs en nog minder van hoe het er aan toe gaat in een tbs-kliniek. Dat is een stuk duidelijker geworden na het lezen van dit boek. Het personage Balzarin is zeer goed uitgewerkt en komt helemaal tot zijn recht. Vittorio Busato heeft een stijl van schrijven die prettig leest, met onderliggende humor die je regelmatig doet glimlachen.

‘Impact’ is een roman die je laat zien wat er kan gebeuren als je succes hebt en plotseling een misstap maakt, wat voor impact dat kan hebben en hoe je daar dan mee om kan gaan… 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten