13-09-15

Recensies: Zie me, hoor me - Martine Glaser

Titel: Zie me, hoor me
Auteur: Martine Glaser
Recensie: Miranda, Clasien
Genre: Young Adult
ISBN: 9789044823967
304 pagina's | Clavis Uitgeverij | maart 2015

Martine Glaser:
Martine Glaser kwam na haar opleiding aan de kunstacademie bij toeval in de wereld van de huisvesting terecht. Ze begon er als vakantiehulpje en werd er uiteindelijk directeur. Daarnaast bleef ze veel andere dingen doen, zoals radioprogramma’s maken, gedichten schrijven, op reis gaan naar verre landen en schilderen. Ze werd ereburger van Leiden en kreeg van Koningin Beatrix een lintje. In 2007 stopte ze met werken omdat ze alleen nog maar wilde schrijven.

Het verhaal:
Aan het rustige leven van de zeventienjarige Audrey komt abrupt een einde. Is ze schizofreen aan het worden? Komen trauma's van vroeger opeens terug als visioenen en nachtmerries? Of is er iets heel anders aan de hand? Eén ding staat vast: haar vriendje mag er niets van weten, want voor hem moet ze perfect zijn. Haar vader stuurt haar eerst naar een psycholoog en wil haar daarna laten opnemen in een psychiatrische kliniek, haar erg gelovige stiefmoeder ziet meer heil in exorcisme. Audrey vlucht naar haar grootouders in Spaans Baskenland. Stap voor stap ontdekt ze dat haar visioenen flarden zijn uit het leven van Maite, een meisje dat lang geleden in handen viel van de Spaanse inquisitie. Hoe dichter Audrey bij de plek komt waar die geschiedenis zich afspeelde, hoe meer ze de controle over haar eigen leven verliest.

Recensies:

Miranda:
In Zie me, hoor me maken wij kennis met de 17-jarige Audrey Pets, zij woont samen met haar vader en stiefmoeder in Amsterdam. Haar vader is rijk en dit heeft geresulteerd in een verwaande en verwende Audrey. Maar ook zij heeft haar typische problemen waarvan de plots opkomende hallucinaties het grootste probleem is. Wat is er aan de hand? Wordt ze opeens schizofreen? Of heeft zij onverwerkte trauma's uit haar verleden?

Audrey's vader kiest ervoor om haar naar een therapeut te sturen om uit te zoeken wat er precies aan de hand is, gaandeweg wordt het meer en meer duidelijk dat Audrey haar problemen niet zozeer psychisch zijn maar dat zij beelden doorkrijgt van de Spaanse Maite uit de middeleeuwen ten tijde van de heksenvervolgingen. Meer en meer neemt Maites gedachten die van Audrey over, ze droomt weg, krijgt vreselijke nachtmerries ... haar vader is er steeds meer van overtuigd dat Audrey in een instelling hoort, maar haar stiefmoeder is eerder overtuigd dat ze een exorcisme moet ondergaan. Audrey bedenkt zich geen moment, vlucht naar een vertrouwenspersoon welke ervoor zorgt dat ze op de trein gezet wordt naar haar grootouders is Spanje. Nu ze zich in de Baskische omgeving van Maite bevind is het steeds lastiger om de werkelijkheid te scheiden van Maite haar leven en voordat ze het weet wordt ze er volledig door geconsumeerd.

Het verhaal van Maite is gebaseerd op waargebeurde feiten wat het boek nog bijzonderder en intrigerender maakt dan het al is. Het boek grijpt je vanaf de eerste bladzijde, bijt zich in je vast en laat niet meer los. In eerste instantie wilde ik graag weten wat er aan de hand was met Maite en hoe dat zo kon gebeuren, naarmate het verhaal vordert wil ik ook meer en meer te weten komen over wat er met haar is gebeurd. De verhaallijnen van beide meisjes lopen vloeiend in elkaar over waardoor het makkelijk te volgen is. Het is geschreven in een makkelijke schrijfstijl waardoor het snel weg leest, enige nadeel wat ik eraan kon vinden was dat het boek té snel uit was.


Clasien:
Martine Glaser vertelt het verhaal van Audrey met als alter ego Maite. Audrey is een 17-jarige spontane meid, heeft een vriend, een goed luxe leven. Totdat ze visioenen krijgt over haar alter ego Maite Sansin die leeft in de 16 de eeuw en terecht staat voor hekserij. Beide zijn 17 jaar en hebben een jongere broer, van beide is hun moeder overleden. Steeds verder raakt het leven van Audrey verbonden met dat van Maite. De mensen om haar heen denken dat Audrey "verknipt" is, maar is dat wel zo ...

Je leeft mee met Audrey, hoe de mensen reageren op haar gedrag tijdens de visioenen. Haar paniekaanvallen, nachtmerries. "Het is ....afgrijselijk. Als je in je eigen hoofd niet veilig bent, waar dan wel? Het voelt alsof ik af en toe zomaar in het leven van iemand anders terechtkom."

Het verhaal van Maite neemt je mee naar de 16 de eeuw, waar ze wacht op de terechtstelling, "In ..een cel. Ze zeggen dat ik een heks ben. Tralies. Witte muren. Krassen, als van nagels, in de kalk". Je beleeft haar angstige momenten, haar moed, haar leven tijdens de Spaanse inquisitie.

De verhalen vloeien in elkaar over, dit gaat soepel dus het leest lekker. Wat mij betreft een aanrader. Het gedeelte van Maite had wat meer uitgebreid mogen zijn. Dit is nu eens een YA met een heel ander verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten