24-10-15

Recensie: De jonge weduwe van Reggezate - Clemens Wisse

Titel: De jonge weduwe van Reggezate
Auteur: Clemens Wisse
Recensie: Clasien
Genre: Streekroman
ISBN: 9789401903479
224 pagina's | Uitgeverij Omniboek | februari 2015
Clemens Wisse:
Clemens Wisse heeft veel kennis van en liefde voor het boerenleven rond het jaar 1900, de tijd waarin ook De jonge weduwe van Reggezate zich afspeelt.

Het verhaal:
Begin twintigste eeuw wordt de statige Reggezate bewoond door boer en boerin Gerrit en Aagt Veldman en hun dochter Keetje. De twaalfjarige Cor Loos is er knecht. Hij wordt het speelkameraadje van Keetje. Om hen heen speelt zich van alles af, maar zij hebben vooral oog voor elkaar. Helemaal wanneer ze wat ouder worden. Gerrit steekt echter een stokje voor deze verliefdheid en koppelt zijn dochter aan een betere partij.

Recensie door Clasien:
Dit verhaal geeft goed de Boerentraditie weer, namelijk: "Geld trouwt geld". Vooral de rijkere boerenfamilies gaat het om het familiekapitaal en in mindere mate om de liefde. Hierdoor worden er huwelijken gearrangeerd. 

In dit verhaal gaat het om Keetje, een meid van goede afkomst die verliefd wordt op de boerenknecht Cor, maar deze is geen goede partij. Cor komt uit een hardwerkende familie, maar geen rijkdom. Zijn vader overlijdt op jonge leeftijd en moeder blijft achter met drie kinderen. Al op 12-jarige leeftijd is Cor aan het werk op de hoeve waar Keetje woont, wat eerst vriendschap is gaat over in echte liefde. Hier steekt de vader van Keetje een stokje voor.

Harde tijden volgen en het verschil tussen rijk en arm is goed te merken. Je leeft mee met Keetje en Cor maar ook met de andere personages. Van sommige ga je houden, andere haat je. Een goede "boerensfeer" maakt dit een leuk verhaal om te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten