10-10-15

Recensie: De selectie - Kiera Cass

Titel: De selectie
Auteur: Kiera Cass
Recensie: Clasien
Genre: Young Adult
ISBN: 9789000338344
272 pagina's | Uitgeverij Van Goor | 2014
Kiera Cass:
Kiera Cass groeide op in South Carolina en begon na de middelbare school vol overtuiging aan haar studie Musical Theatre. Gaandeweg besloot ze toch maar over te gaan op Muziek, daarna Communicatie en daarna Geschiedenis. Uiteindelijk concludeerde ze dat al deze studies over hetzelfde gaan: verhalen vertellen. Sinds het verschijnen van De selectie in 2012 is Kiera een New York Times-bestsellerauteur. 

Het verhaal:
Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig caste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon. America Singer vindt het echter een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een strijd om een kroon die ze niet wil. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Recensie door Clasien:
Dit boek deed me wegdromen, net zo als vroeger de films van Sissi. Het verhaal is vlot geschreven, soms iets langdradig, maar meestal vermakelijk. Je leeft mee met de 35 vrijgezelle jongedames tussen de 16 en de 20 die een poging doen om prins Maxon Schreave in te palmen. We leven in het land Illea, dat nog werkt met het kaste stelsel. De kaste bestaan van 1 tot en met 8. In kaste 1 de allerrijkste en in kaste acht de armoe. 

America Singer hoort in kaste vijf, samen met haar ouders en broers en zussen. Ze zijn een kunstenaarsgezin. Wanneer de uitnodiging voor De selectie arriveert is dit een kans om de armoede te keren. Wanneer America deelneemt zal en het gezin een royale vergoeding krijgen zolang America deelneemt.

Aspen, haar jeugdliefde, heeft net de relatie beëindigd omdat er geen toekomst inzit. Aspen behoort tot een lagere kaste. Een meisje is niet gewoon lager dan haar stand te trouwen. Mede hierdoor neemt America de beslissing om mee te doen.

America haar vertrouwde leventje als alledaags meisje verandert in luxe. "Hoe het ook zal aflopen, vanaf morgen zal je leven nooit meer hetzelfde zijn".  "Hoe was ik in hemelsnaam in deze situatie terechtgekomen? In een maand tijd was ik alles wat zeker en vertrouwd was kwijtgeraakt: mijn thuis, mijn kaste, mijn leven".

In eerste instantie wil America niks liever dan naar huis, maar de financiële vergoeding houdt haar in Illea. "Ik vroeg me af of er vandaag nog meer meisjes verdrietig zouden zijn". Al gauw krijgen Maxon en America een vertrouwensband en trekken veel met elkaar op. Maxon blijkt in het echt leuker te zijn dan gedacht.

"Het enige wat je kunt doen, is jezelf blijven. Het is minder erg als Maxon me naar huis stuurt omdat ik mezelf ben geweest, dan dat hij me houdt omdat ik deed alsof ik iemand anders was".

Dit verhaal neemt je mee naar andere tijden, met prachtige jurken, tuinen. Het Sissi effect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten