07-10-15

Recensies: Wild storm - Jennifer Brown

Titel: Wild storm
Auteur: Jennifer Brown
Recensie: Clasien, Saskia
Genre: Young Adult
ISBN: 9789026621222
288 pagina's | Uitgeverij Callenbach | augustus 2015

Jennifer Brown:
Jennifer Brown won tweemaal de Erma Bombeck Global Humor Award (2005 & 2006) met haar wekelijkse column in The Kansas City Star. Ze stopte met haar column om een full-time Young Adult schrijver te worden. Hate list is haar debuut. Inmiddels is haar derde boek voor Young Adults verschenen in de VS. De film en TV-rechten van Hate list zijn inmiddels verkocht aan Original Productions Development Corp., een divisie van Disney.

Het verhaal:
Wat doe je als een 'Wild storm' je leven omver blaast? 

Het stadje waar Jersey woont ligt in puin. Een zware tornado trok een spoor van vernieling. Zij heeft het overleefd, maar haar moeder en haar zusje niet. Hun huis is weggevaagd. Dan laat ook haar stiefvader haar in de steek en is Jersey gedwongen om een nieuw thuis te vinden. Worstelend met het verlies van alles wat haar dierbaar is klopt ze aan bij haar biologische vader. Wanneer de sirenes loeien omdat er weer tornado op komst is, raakt ze in paniek en slaan de stoppen door... 

Recensies:

Clasien:
Wild storm, een verhaal dat gaat over het leven na een tornado. Dit overkomt de 16-jarige Jersey en haar familie. Jersey woont samen met haar moeder en zusje Marin en stiefvader in Elizabeth Missouri, het middenwesten. Ze heeft een leuk leven samen met haar BFF Dani en Jane.

Dan slaat het noodlot toe, een tornado "een oorverdovend geluid als een naderende trein. Alle huizen waren met de grond gelijk gemaakt. Er was geen straat meer"Op dat moment is alleen Jersey thuis, zij overleeft de ramp, maar haar leven wordt nooit meer zoals vroeger.

Dit verhaal pakt je, ontroerd je tot in tranen. Hartverscheurend beschreven hoe mensen leven na een tornado, de een heeft geluk, de ander is echt alles kwijt, niet alleen materiaal maar ook familieleden. "Ik realiseerde me dat afscheid nemen niet het ergst is als iemand van wie je houdt plotseling overlijdt; de vraag of diegene wist hoeveel je van hem of haar hield. Het ergst is dat je geen tweede kans meer hebt, dat je niet opnieuw kunt beginnen".

Jersey wordt van de ene woonplek naar de andere gestuurd. Bij haar biologische vader is ze niet welkom, haar grootouders van moederskant kent ze niet. Ronnie, haar pleegvader kan haar niet verdragen. Vreselijk hoe met een jong meisje wordt omgegaan, dit is niet menselijk. "Alsof de tornado alles kapot had gemaakt en de schade onherstelbaar was. Hij had het heden verwoest, de toekomst tot een woestijn gemaakt en was bezig om ook mijn verleden uit te wissen."

Jennifer Brown kruipt in de huid van Jersey het is verbazingwekkend hoe zij de moed niet opgeeft, zo levensecht dat je het leven van Jersey meebeleeft.Saskia:
Wild storm is een prachtig verhaal over Jersey die door een tornado haar moeder en zusje verliest. Haar stiefvader Ronnie wilt haar niet in zijn eentje opvoeden en daarom komt ze bij haar biologische vader terecht die ze niet kent. Hier krijgt ze te maken met haar twee halfzussen Meg en Lexi die allesbehalve blij zijn met haar komst. Ook haar vader kun je geen vader noemen en ziet haar liever vertrekken dan blijven...maar ja waar kan ze heen?

Haar oude woonplaats is op ruim drie uur afstand en daarmee dus ook haar vriendinnen en vriend Kolby. Na een voorval met haar halfzussen besluit ze toch te vertrekken en belt ze haar vriendin Dani met het verzoek haar moeder te vragen om haar te komen halen. Uiteindelijk is het stiefvader Ronnie die komt en haar meeneemt maar niet om bij hem te blijven, hij brengt haar bij haar opa en oma (van moeders kant) maar ook deze mensen kent ze niet aangezien haar moeder al jaren geen contact meer met haar ouders had. Haar moeder heeft haar altijd voorgehouden dat haar ouders haar op straat gezet hebben...maar is dat wel zo? Jersey komt erachter dat niet alles is zoals haar moeder haar verteld heeft. 

Wild storm een prachtig boek over de gevolgen van een tornado, rouwverwerking en het leren leven in het heden. Een absolute aanrader!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten