10-11-15

Recensie: De hondenmoorden - Jens Henrik Jensen

Titel: De hondenmoorden
Auteur: Jens Henrik Jensen
Recensie: Coenraad
Genre: Literaire Thriller
ISBN: 9789400505780
384 pagina's | AW Bruna Uitgevers | september 2015
Jens Henrik Jensen:
Jens Henrik Jensen is journalist en thrillerschrijver. In 1997 debuteerde hij met Wiener Ringen. Zijn Niels Oxen-trilogie, betekende zijn grote doorbraak in Denemarken en daarbuiten.

Het verhaal:
Niels Oxen, de hoogst onderscheiden soldaat die ooit in het Deense leger gediend heeft, is aan lager wal geraakt. In de hoop zijn innerlijke demonen af te schudden, reist hij af naar het noorden. Daar wil hij zijn kamp opslaan in de bossen en een eenvoudig leven leiden. Zijn droom verandert in een nachtmerrie als hij opeens beschouwd wordt als hoofdverdachte van de moord op een voormalig ambassadeur. De veiligheidsdienst is opvallend snel na de moord ter plaatse, en voordat Oxen ook maar iets heeft kunnen inbrengen is hij samen met de onorthodoxe agent Margrethe Franck betrokken bij het onderzoek naar een serie mysterieuze moorden. Het verbindende element: opgehangen honden.

Recensie door Coenraad:
Niels Oxen is de hoogst onderscheiden soldaat ooit in de Deense geschiedenis van het leger. Hij raakt aan lager wal en trekt zich terug in een bos in het hoge noorden. Hij hoopt hier een teruggetrokken eenvoudig leven te leiden, zijn innerlijke rust te vinden. Maar dan verandert zijn leven opeens in een nachtmerrie en is zijn rust ver te zoeken. Hij wordt hoofdverdachte in een moordzaak. De veiligheidsdienst is razendsnel ter plaatse en dan wordt hij zonder eigenlijk iets te kunnen inbrengen gekoppeld aan de agent Margrethe Franck. Hun samenwerking loopt zeker in het begin niet goed en veroorzaakt de menige spanning tussen hen....

De twee hoofdpersonen Niels Oxen en Margerthe Franck worden zonder dat ze het eigenlijk zelf willen aan elkaar gekoppeld. Beide hebben een rugzak met een flinke bagage er in zitten. Deze personages zijn goed uitgewerkt. Door hun bagage hebben ze ook hun trauma te verwerken en dit heeft op het verhaal een psychologische uitwerking. Vanaf het begin wordt er gewerkt aan een plot en blijft tot op het einde zich ontwikkelen. Niets wordt te vroeg prijsgegeven en blijft je bezighouden over hoe het verhaal zal gaan verlopen. De opbouw van het verhaal, recht door zee en duidelijke taal maken samen dat het een Scandinavische thriller is die je wildste dromen doen overtreffen. De combinatie wat betreft de titel en het verhaal wordt duidelijk in het verhaal en gelukkig wordt dit niet gruwelijk beschreven.

De hondenmoorden is een pageturner, een thriller van wereldformaat die zijn eigen grenzen overschrijdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten