11-11-2015

Recensie: Liefde zonder vlinders - Merel van Groningen

Titel: Liefde zonder vlinders
Auteur: Merel van Groningen
Recensie: Thea
Genre: Mens & Maatschappij
ISBN: 9789089759801
240 pagina's | Just Publisher | oktober 2015

Merel van Groningen:
De boeken van Merel van Groningen die zelf als tiener werd misbruikt, zijn taboedoorbrekend. Anno nu is ze een veelgevraagd spreker op scholen en neemt ze deel aan verschillende (overheids)projecten tegen seksueel misbruik. 

Over het boek:
Jongeren over grensoverschrijdend seksueel gedrag. Tijdens de voorlichtingsdagen die zij op scholen verzorgt sprak Merel van Groningen met tientallen jongeren. Jongeren worden steeds vroeger seksueel actief. Op internet worden de meest intieme details uitgewisseld. De smartphone waarmee ze versmolten lijken is daarbij een onvoorspelbaar wapen. Tijdens de voorlichtingsdagen die zij op scholen verzorgt sprak Merel van Groningen hierover met tientallen jongeren. In Liefde zonder vlinders zijn de meest in het oog springende praktijkcases geselecteerd. Waarom krijgt het ene kind een abortus en laat het andere zich oraal bevredigen door 'domme meisjes'. Termen als ruilsex, grooming, sexting, cyberporno en digitaal pesten komen naar voren. Wat houden deze in? Hoe is het mogelijk dat jongeren bereid zijn te liegen, te bedriegen en te kwetsen zonder enig benul of besef van wat ze een ander daarmee aandoen? De cases die Merel van Groningen optekende legde zij voor aan een team deskundigen op het gebied van zedenzaken, jeugdzorg, pedagogiek en jongerenseksualiteit. Ook verwerkte Van Groningen ervaringen uit haar eigen hulpverlenerspraktijk. 

Recensie door Thea:
De seksuele moraal onder jongeren is veranderd. Ze zijn vrij geworden daarin. Maar dat betekent niet dat we het maar normaal moeten vinden. We mogen onze ogen niet sluiten voor de seksuele laagdrempeligheid van onze jongeren, die hen vaak ook nog eens in de problemen brengt.”

Seksueel misbruik onder jongeren, een actueel probleem dat niet normaal gevonden mag worden. Jongeren worden steeds vroeger seksueel actief. Via de smartphone en social media worden de intiemste details uitgewisseld zonder stil te staan bij de mogelijke gevaren hiervan. Zo kan het versturen van een sexy (naakt)foto of filmpje naar een vriendje of vriendin veel schade veroorzaken. De foto of het filmpje kan in één seconde gedeeld en verspreid worden. Wanneer deze eenmaal op internet staat, kan dit de jongere voor altijd blijven achtervolgen…

“Het is echt niet gewoon om elkaar pijn te doen en al helemaal niet op seksueel gebied. En we mogen het beslist niet normaal gaan vinden dat jongeren zwijgen over wat hun is aangedaan, uit angst of schaamte omdat anderen hen veroordelen of dom noemen. Of zeggen dat het hun eigen schuld is.” 

Merel van Groningen, die zelf als tiener te maken kreeg met seksueel misbruik, geeft voorlichting over loverboys op scholen. In haar boek Liefde zonder vlinders bespreekt zij aan de hand van 8 verhalen (cases) van jongeren het steeds groter wordende probleem van grensoverschrijdend seksueel gedrag onder jongeren. Het gaat in deze om verhalen uit de praktijk, verhalen die zij tegenkwam tijdens haar voorlichtingsbijeenkomsten op scholen. Schokkende waargebeurde verhalen van slachtoffers van seksueel misbruik, sexting, verkrachtingen, eerwraak in combinatie met loverboy, jongensprostitutie en loverboys. Zo lezen we het verhaal van een tienermeisje dat aan ruilseks doet om pesten te voorkomen, een meisje van negen jaar oud die met oudere jongens omgaat en seksuele handelingen moet verrichten, een meisje die in de ban raakt van haar vriendje die haar manipuleert, mishandelt en verkracht of het verhaal van een jongen uit groep acht die zegt gepijpt te worden door domme meisjes die dit zelf willen. Na elke casus geeft Merel als ervaringsdeskundige haar visie op hetgeen verteld wordt. Ook geeft ze adviezen aan ouders, scholen en jongeren. Hierna laat ze deskundigen uit verschillende werkvelden, politie, hulpverlening, de politiek en het schoolmaatschappelijk werk, aan het woord over de besproken casus. 

 Ik word al sinds de brugklas gepest hier op school, de school weet hiervan en deed in het begin ook zijn best om het te stoppen. Maar ik wist het te stoppen. Wat goed van je, zei ik. Ja, dat vindt school ook, alleen weten ze niet hoe ik het gestopt hebt. Een van de jongens stelde voor dat ik seks zou hebben met hem, dan zou hij stoppen met pesten, vertelde ze ineens met een piepstemmetje. Hij stopte inderdaad met pesten maar de andere jongens van die groep niet. Die jongens wilde ook seks, dan zouden ze ook stoppen met pesten. Ik heb dat in het begin gedaan en toen was het pesten ook gestopt. Het was ook niet eens zo heel erg, want ik deed het niet heel de tijd, soms één keer in de maand of zo. Dat pesten vond ik veel erger dan seks met ze hebben. Ik heb dit in de brugklas goed vol kunnen houden, maar het wordt alleen maar erger nu. De jongens willen steeds vaker seks en ook nog eens met meer jongens. Ik heb het pesten nu weer even kunnen stoppen, maar ik moest het nu doen terwijl er andere jongens keken. Ik wil zo graag ermee stoppen maar ik wil ook niet meer gepest worden.”

Alle verhalen zijn stuk voor stuk aangrijpend maar met name het verhaal van het meisje dat vanaf de brugklas gepest werd door een groep jongens en in ruil voor sex het pesten (tijdelijk) wist te stoppen, vond ik erg schrijnend en raakte me diep.  

Merel hoopt dat slachtoffers die zich in de verhalen uit het boek herkennen hulp zullen vragen. Daarnaast hoopt ze dat er door het lezen van haar boek bewustwording komt bij de jongeren en hun omgeving. Dat ze zich realiseren dat er verandering moet komen in de omgang met elkaar. Dat ze begrip voor elkaar krijgen en inzien hoeveel schade het kan veroorzaken als iemand over de grenzen van een ander gaat. Tevens hoopt ze dat er goede hulpverlening voor jongeren zal komen ipv de nu aanwezige versnipperde hulpverlening. 

Zelf ben ik van mening dat de eerste stap naar hetgeen de auteur hoopt te bereiken begint bij goede voorlichting aan jongeren én hun omgeving, dat ouders zich bewust worden waar jongeren mee bezig zijn en zich realiseren dat de maatschappij veranderd is. Geef ouders dan ook mede voorlichting over het gebruik van smartphones, social media en niet te vergeten de mogelijke gevaren hiervan als sexting, grooming en cyberpesten... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.