14-11-15

Recensie: Loslaten - Ria van der Ven-Rijken

Titel: Loslaten
Auteur: Ria van der Ven-Rijken
Recensie: Clasien
Genre: Streekroman
ISBN: 9789401904230
224 pagina's | Omniboek | juni 2015
Ria van der Ven-Rijken:
Ria van der Ven-Rijken wist al op zeer jonge leeftijd, toen ze het lezen en schrijven eenmaal goed onder de knie had, dat ze later schrijfster wilde worden. Lezen, zelf verhaaltjes bedenken en dan in een schriftje opschrijven, deed ze met veel plezier. Ria vindt het een uitdaging familieromans te schrijven waarin actuele thema’s aan de orde komen. Dat doet ze vanuit een christelijke levensvisie. Naast het schrijven van romans werkt ze nog enkele uren als ziekenverzorgende. Daarbij is ze samen met haar man pastoraal betrokken binnen een Evangelische kerkgemeenschap. In haar vrije tijd wandelt ze graag met de hond en maakt ze fietstochten met haar man. 

Het verhaal:
Als Timons vrouw Nynke verongelukt, is dat een enorme klap voor hem en zijn kinderen. Timon kan het niet aan en zijn schoonouders bieden uitkomst. Maar als Timon vervolgens zelf de draad weer oppakt, geeft dat botsingen. Hoe moeten ze verder?

Recensie door Clasien:
Loslaten gaat over verlies en de verwerking hiervan. Over het loslaten van het verleden en opnieuw beginnen. De titel past dan ook perfect bij het verhaal. Ria van der Ven-Rijken leeft zich goed in, haar personages zijn levensecht neergezet met hun emoties en karaktereigenschappen. Dit verhaal zou in het echte leven precies zo kunnen gebeuren.

Wanneer Nynke dodelijk verongelukt stort de wereld van Timon, haar man, in elkaar. Niet in staat om voor zijn twee jonge kinderen te zorgen, nemen Nynkes ouders deze zorg voor hun rekening. Wanneer Timon een nieuwe liefde ontmoet kan Corine, de moeder van Nynke, geen afstand nemen van haar kleinkinderen en zet alles op alles om deze onder haar hoede te houden. Corine vindt dat Timon veel te snel een nieuw leven opbouwt met zijn Laurien.

"Heel haar leven werd volledig overhoopgehaald met de dood van Nynke. Een vrouw, een dochter. Daar ligt toch een wereld van verschil in beleving en rouwverwerking. Laat je niet te veel beïnvloeden door de tijd". 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten