05-11-15

Recensie: Rivka - Femmetje de Wind

Titel: Rivka
Auteur: Femmetje de Wind
Recensie: Coenraad
Genre: Roman
ISBN: 9789401603133
352 pagina's | Xander Uitgevers | januari 2015
Femmetje de Wind:
studeerde Vergelijkende Kunstwetenschap en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is uitgever, schrijver, journalist en columnist. Ze richtte het tijdschrift Jackie op waarvan ze zes jaar lang hoofdredacteur was. Momenteel leidt ze haar eigen uitgeverij in Amsterdam. De Wind schreef voor o.a. Esquire, De Pers, Quote, Viva en nrc.next. Samen met Mirjam van den Broeke schreef ze de bestsellers Wat wil de man? en Wat wil de vrouw? Rivka is haar romandebuut.

Het verhaal:
Rivka Cohen groeit op met een vader die een zwaar oorlogstrauma meetorst. Ze probeert te ontsnappen aan zijn emotionele claim en loopt regelrecht in de armen van de veel oudere, getrouwde en zeer succesvolle Amsterdamse strafpleiter Daniel Rubinstein. Hij lijkt in alles het tegenbeeld van haar vader. De relatie begint veelbelovend, maar eindigt in een tranendal. Rubinstein is net als Rivka's vader een diep getraumatiseerd man. Tien jaar later is Rivka gesetteld, ze heeft een man en een dochtertje. Toch blijft ze onrustig en twijfelt ze voortdurend over haar keuzes. Als Daniel dan onverwachts weer opduikt, brengt hij behalve intense gevoelens ook vragen mee over haar verleden aan blijkt te liggen. De ontmoeting dwingt Rivka haar twijfels te toetsen en op zoek te gaan naar de wortels van haar familietrauma's. Hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe verder weg ze raakt van haar zekerheden tot ze alles dreigt te verliezen. Hoe ver zal Rivka gaan in haar poging het verleden te herstellen?

Recensie door Coenraad:
Rivka Cohen groeit op met een vader (Isaac Cohen) die enorm last heeft van een oorlogtrauma. Isaac Cohen wordt in de oorlog samen met zijn moeder gevangen genomen en op transport gezet. Isaac weet te ontsnappen door uit de trein te springen. Hij wordt door ene Piet beschermd en heeft veel te danken aan hem om de oorlog te overleven. Rivka neemt haar vader in haar jeugd in bescherming en dit heeft een grote impact in haar verdere leven. Rivka is een jonge en succesvolle journaliste voor een tijdschrift op een dag moet ze Daniël Rubinstein interviewen. Daniël brengt heel wat te weeg bij Rivka ...

In dit boek zitten twee hoofdverhalen verwerkt die enorm met elkaar verbonden zijn. In het verhaal van Isaac Cohen laat de oorlog bij hem diepe sporen na. Zijn karakter is niet gemakkelijk en soms zelfs erg dominant. Begrip voor zijn gedrag krijg je wel maar ook regelmatig het tegenovergestelde en dan kun je totaal geen begrip voor hem opbrengen. In het verhaal van Rivka speelt in haar hoofd een dialoog af met 3 familieleden die regelmatig Rivka’s gedrag onder de loep nemen en de situaties analyseren. Hierdoor krijg Rivka grip op haar leven maar brengt ook een enorme onzekerheid. Deze tweestrijd van gedachten zijn prachtig verwoord en begrijp je Rivka goed. Femmetje de Wind heeft een vlotte schrijfstijl die ook makkelijk leest. Ze laat in dit verhaal zien dat als een oorlog is afgelopen dat de strijd bij veel oorlogsslachtoffers dan pas begint en dit hun leven lang met zich mee dragen.

Rivka is niet echt een oorlogsroman maar laat een familiegeschiedenis zien die de gevolgen van de oorlog hun leven lang met zich meedragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten