12-11-15

Recensies: Zuur - Anja Feliers

Titel: Zuur
Auteur: Anja Feliers
Recensie: Clasien, Saskia, Coenraad
Genre: Thriller
ISBN: 9789401428682
364 pagina's | Uitgeverij Lannoo | september 2015

Anja Feliers:
Anja Feliers (Bilzen) schrijft zowel romans voor volwassenen als jeugdboeken en heeft al vier 'vrouwenthrillers' rond psychologe Kathleen Verlinden op haar naam. Anja's debuut als thrillerauteur, Verleid me, behaalde in 2011 de derde plaats bij de Crimezone Thriller Awards.

Het verhaal:
Op een avondfeest wordt Cara zonder reden aangevallen. Een bijtend zuur vreet haar gezicht weg en het meisje blijft voor het leven verminkt. Het verwerkingsproces is bijzonder zwaar, vooral als vermoedens rijzen dat Cara geen toevallig slachtoffer was. Psychologe Kathleen Verlinden begeleidt Cara bij de verwerking, maar het lijkt wel alsof ze door iets of iemand wordt tegengewerkt... Terwijl haar aandacht naar Cara gaat, wordt Kathleen ingehaald door haar eigen verleden. 

Recensies:

Clasien:
De voorkant laat Cara zien, een 17-jarig meisje dat door wraak haar gezicht verbrand en deze probeert te verbergen. De titel: Zuur "Ze heeft een zuur in haar gezicht gekregen. Vermoedelijk een soort zoutzuur of zwavelzuur".

Daphne, de moeder van Cara, is plastisch chirurg en werkt samen met Guido. Guido's zoon Alexander en Cara zijn al van kinds af aan goed bevriend. Guido is gescheiden van Lea die in het ziekenhuis op de brandwondenafdeling werkt.

Daarnaast heb je het verhaal van Kathleen, een psychologe, die Cara helpt om haar gevoelens een plek te geven. Cara krijgt een speciale band met Lea, maar Lea is op iets heel anders uit namelijk wraak op degene die haar broer in zijn jeugd hebben vernederd met tot gevolg zelfmoord. 

"Zelfs na jaren kan een vriendschap nog ontaarden omdat je dan pas de ware aard van het beestje leert kennen"

Het verhaal begint gelijk spannend met gruwelijke details. Het ziekenhuis gedeelte vond ik op een gegeven moment te langdradig worden, ondanks de heftigheid van de reactie van Daphne. Hoe wreed zij is tegenover haar dochter, gevoelloos. De climax maakt het weer helemaal goed, ik zag deze niet aankomen.

Het laatste hoofdstuk had van mij er niet meer bij gehoeven, nu krijgt het verhaal een open einde ... hoe gaat het verder met Cara en haar jeugdvriend?


Saskia:
Wat een geweldig boek weer van Anja Feliers. Ik heb al haar boeken gelezen en vind ze allemaal goed, maar deze is echt wel heel erg goed. Het verhaal gaat over de bijna 18-jarige Cara die op een feest een zuur in haar gezicht gegooid krijgt. De vraag is natuurlijk wie heeft dit gedaan en belangrijker nog...waarom??

Het is een echte Whodunnit en je wordt dan ook een aantal keren op een zijspoor gebracht. Uiteindelijk dacht ik wel te weten wie er verantwoordelijk was, mijn gevoel was juist maar dan blijft nog de vraag waarom? En hiervan heeft Anja Feliers weer een prachtig verhaal gemaakt. Het verhaal gaat niet alleen maar over Cara want ook het verhaal van psychologe Kathleen gaat verder. Kathleen komt in alle boeken van Anja voor, en in elk boek gaat het verhaal over het privé leven van haar verder, ook erg boeiend om te lezen, en ik ga dan ook met smart weer wachten op het volgende boek want ik ben nu wel heel benieuwd hoe dit allemaal af gaat lopen. Overigens zijn de boeken ook los te lezen maar om het verhaal compleet te houden raad ik aan om gewoon met het eerste boek te beginnen.

Verder komen er af en toe van die typische belgische woorden voor maar ik vind dit eigenlijk wel leuk ... tja wat kan ik nog meer zeggen ... Anja Feliers ligt gewoon helemaal in mijn straatje! Kom maar op met het vervolg!!


Coenraad:
Cara wordt op een feest met zuur in haar gezicht overgoten en raakt hierdoor verminkt. Het verwerkingsproces is zwaar en vooral als vermoedens rijzen dat Cara geen toevallige slachtoffer was. De hulp van psycholoog Kathleen Verlinden wordt ingeschakeld en zij bekommert zich over Cara. Terwijl ze dit doet wordt ze ingehaald door haar verleden... 

Het verhaal begint meteen met de gebeurtenis dat er zuur over Cara haar gezicht wordt gegooid. Tijdens dit stuk heb je meteen het gevoel van ooo wat verschrikkelijk en wat een pijn moet dit hebben gedaan en wat voor lange lijdensweg zal dit zijn voor Cara.

Anja heeft een vlotte manier van schrijven waardoor het prettig leest. Niet alle karakters zijn goed uitgewerkt maar een aantal zeer zeker wel. Daphne de moeder van Cara is koud, zakelijk en afstandelijk en dit voel je ook als lezer, hierdoor wordt ze geloofwaardig neergezet. Jammer genoeg is de spanning niet volledig benut en uitgediept maar de psychologische werking is daadwerkelijk aanwezig. Ondanks dat je al redelijk snel door hebt hoe het in elkaar steekt word je toch zeer verrast op het einde. Wat mij betreft is het wel een typische vrouwenthriller. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten