19-12-15

Recensie: De remedie - Suzanne Young

Titel: De remedie (The Program-serie #3)
Auteur: Suzanne Young
Recensie: Miranda
Genre: Young Adult
ISBN: 9789045209920
400 pagina's | Karakter Uitgevers | oktober 2015

Suzanne Young:
Nog geen auteursinformatie aanwezig

Het verhaal:
Quinlan McKee is een zogenaamde sluiter. Sinds haar zevende helpt ze nabestaanden een periode van verdriet af te sluiten . Quinn wordt op aanraden van rouwbegeleiders ingehuurd door families om voor een korte periode de rol van hun overleden dochter aan te nemen. Ze is uiteraard geen exacte kopie, maar als ze hun kleding gaat dragen, haar kapsel aanpast, gekleurde contactlenzen draagt en foto’s en video’s bestudeert, kan ze binnen de kortste keren iedereen zijn. Maar om haar taak zo goed mogelijk te vervullen, moet ze haar gevoelens uitschakelen en zich niet te erg hechten aan de mensen die ze helpt. Op haar zeventiende blinkt Quinn uit in dit therapeutische rollenspel; ze is er zo goed in dat ze haar eigen verleden en dat van degene die ze speelt door elkaar begint te halen. Als ze haar langstdurende opdracht krijgt, als Catalina Barnes, begint ze een band op te bouwen met de vriend van het overleden meisje. En dat is nog maar het begin van de problemen, zeker wanneer Quinn de waarheid achter Catalina’s dood ontdekt. En de epidemie die het zou kunnen veroorzaken…

Recensie door Miranda:
De remedie is een zogenaamde prequel, wat inhoud dat dit boek voor Het programma en De behandeling afspeelt. Het boek is goed uitzonderlijk te lezen van deel 1 en 2 want Sloane en James komen in dit verhaal niet voor.

In De remedie maken wij kennis met Quinlan McKee, zij is een sluiter. Een sluiter is iemand die voor korte tijd de personage aanneemt van een overledene zodat familie het overlijden van een dierbare af kan sluiten. Quinlan doet dit al vanaf haar zevende. Haar vader werkt voor het rouwdepartement en heeft Quinlan sinds haar moeders overlijden ervoor ingezet. Ze is één van de beste van haar soort.

 Ondanks dat ze goed werk doen wordt er door de maatschappij op neer gekeken. Quinlan krijgt maar al te vaak naar haar hoofd geslingerd dat ze walgelijk is vanwege haar werk als Sluiter. Doordat ze al heel veel families gehad heeft haalt ze de realiteit wel eens door de war. Wie ben ik ook alweer? Wanneer Quinlan van de ene opdracht in de andere opdracht beland gaat het helemaal mis. Ze verlangt ernaar bij de familie te horen. En tot overmaat van ramp raakt ze verliefd op het vriendje van de overledene.

Eigenlijk is Sluiter zijn zeer ondankbaar werk, je hebt amper een eigen leven. Wordt door de maatschappij met de nek aangekeken. Wordt door het rouwdepartement constant in de gaten gehouden. Gaat het mis dan krijg je therapie. En dan zijn daar de pillen. Enige pillen doen mij denken aan deel 1 en 2, zoals dat ze een pil krijgen na een opdracht en de waarheid moeten zeggen. Of een pil die heel slaperig maakt tijdens een stressvolle periode. Er zijn dus zeker overeenkomsten met de andere boeken.

Quilan heeft het zelf niet altijd gemakkelijk gehad, haar moeder is op vroege leeftijd overleden waardoor zij zich haar amper herinnerd. Haar vader die het altijd te druk heeft met het rouwdepartement en haar er voor laat werken. Haar complexe liefdesleven met ex-vriendje Deacon. Enige op wie zij kan bouwen is op haar goede vriend Aaron die ook Sluiter is.

Net zoals met de voorgaande delen had ik geen enkel probleem verknocht te raken aan het boek. Vanaf de eerste letter werd ik er al in meegesleept. Young heeft een meeslepend, boeiende schrijfstijl. De karakters zijn volledig uitgewerkt en er wordt niets prijsgeven totdat het einde nadert en dat komt alles al een bom met puzzelstukjes bij elkaar. Wat een einde, en open ook, komt er heel misschien nog een vervolg? Ik zou dolgraag meer willen lezen over Quinlan, want zij heeft een plekje in mijn hart veroverd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten