05-01-16

Recensie: De jongen op de berg - John Boyne

Titel: De jongen op de berg
Auteur: John Boyne
Recensie: Coenraad
Genre: Roman
ISBN: 9789022575536
187 pagina's | Uitgeverij Boekerij | november 2015
John Boyne:
John Boyne (Ierland, 1971) is schrijver en journalist. Zijn roman De jongen in de gestreepte pyjama werd wereldwijd een bestseller, won diverse literaire prijzen en werd succesvol verfilmd. Ook de romans die hij daarna schreef, waaronder Het Winterpaleis en De witte veer, werden zeer goed ontvangen. Zijn boeken verschijnen in meer dan tweeënveertig talen. John Boyne woont in Dublin.

Het verhaal:
Als de zevenjarige Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die boven op een berg wonen, ergens in Duitsland. Maar het zijn geen gewone tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk? 

Recensie door Coenraad:
1935 Pierrot is de zoon van een Duitse vader en een Franse moeder. Hij verliest eerst zijn vader en dan op zevenjarige leeftijd ook nog zijn moeder.. Een maand verblijft hij bij zijn Joodse vriend maar omdat ze dit eigenlijk niet kan betalen en het onrustig is vanwege de naderende oorlog moet hij naar een weeshuis. Hier wordt hij liefdevol ontvangen door twee zussen. Op een dag ontvangen ze in het weeshuis een brief van Beatrix “de zus van zijn vader” en wordt hij op de trein gezet naar Oostenrijk. Zijn tante Beatrix is huishoudster bij Adolf Hitler en hier begint Pierrot aan zijn nieuwe leven met vele gevolgen op dat moment en ook in zijn latere leven.

Het boek is relatief dun, 187 pagina’s en is opgesplitst in drie delen. Ieder deel beschrijft een deel van Pierrots leven. Zodra je begint te lezen raak je weer in de ban van de schrijfstijl van John Boyne. Hij neemt je mee in het leven van Pierrot en het is net of je het allemaal van een afstand meebeleefd. Je voelt en beleeft de veranderingen van de jongen en kunt er soms ook wel begrip voor op brengen maar tegelijkertijd “omdat we natuurlijk veel meer van de oorlog weten” is er ook een manier van hoe kan je jezelf ook zo laten beïnvloeden. Wat macht, waar je als jongen tegen op kijkt, allemaal teweeg kan brengen. Dit geld tvoor toen en het gebeurt nu nog steeds. Tijdens het verhaal verandert de toon van het verhaal, het wordt harder maar dat is die tijd ook.

Dit verhaal is zeer aangrijpend en laat ook zien wat er kan gebeuren als je tegen macht op kijkt. Vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die macht aangrijpen om hun idealen te verwezenlijken, dus wat dat betreft is er nog steeds niet veel veranderd, wel aan de manier waarop het gebeurt. John Boyne heeft ook met dit boek De jongen op de berg weer bewezen wat voor prachtige verhalen hij kan schrijven.

1 opmerking:

  1. De boeken van John Boyle zijn altijd heerlijk om te lezen. Vol historische details, dat kan ik altijd wel waarderen.

    BeantwoordenVerwijderen