08-01-2016

Recensie: Sexy selfies - Maria Genova

Titel: Sexy selfies
Auteur: Maria Genova
Recensie: Thea
Genre: Mens & Maatschappij
ISBN: 9789089759306
240 pagina's | Just Publishers | november 2015

Maria Genova:
Journaliste Maria Genova schreef een aantal succesvolle en taboedoorbrekende boeken. Zeer spraakmakend was Het Duivelskind, over foute ouders en falende jeugdzorg. In 2014 werd Maria Genova uitgeroepen tot schrijfster van het jaar.

Over het boek:
'Als je niet met mij naar bed gaat, zet ik je naaktfoto op alle pornosites...' Wat doe je dan? Veel jongeren maken sexy selfies. Het sturen van een naaktfoto naar je vriendje lijkt onschuldig, maar gedeelde foto’s worden razendsnel doorgestuurd. In Sexy selfies vertellen meisjes en jongens hoe erg ze daarmee gepest en bedreigd werden. Ook daders vertellen openhartig waarom ze naaktfoto’s doorsturen en soms zelfs verzamelen. En de ouders? Die weten niet eens met wie hun kinderen chatten. Ondertussen blijken ze zelf ook naaktfoto’s te sturen … Sexy selfies bevat ook veel tips. Kun je een sexy selfie maken zonder in de problemen te komen? Hoe kun je verhinderen dat je webcam wordt gehackt? En hoe pak je de pesters aan als je naaktfoto uitlekt?

Recensie door Thea:
“Het gekke is dat we onze kinderen nog steeds waarschuwen voor kinderlokkers die ze snoepjes op straat aanbieden, maar die kinderlokkers met snoepjes zijn allang verleden tijd. Tegenwoordig bieden ze alleen digitale snoepjes aan in de vorm van complimenten. De sociale media zijn heel geschikt om veel potentiële slachtoffers tegelijkertijd te benaderen en te kijken wie toehapt.”

Tijdens het lezen van dit boek dacht ik regelmatig bij mijzelf; wat ben ik blij dat ik ben opgegroeid in een tijd zonder internet en zonder mobieltjes. Woorden als sexy selfies, sexting, grooming en sextortion moesten nog uitgevonden worden. Het is bijna niet meer voor te stellen. Vandaag de dag rust er geen taboe meer op het maken, verzenden en ontvangen van seksueel getinte foto’s, video’s en berichten, vele jongeren hebben ooit (of meerdere malen) aan sexting gedaan. Maar wat als degene naar wie jij die sexy selfie stuurt er kwaadwillende bedoelingen mee heeft? 

“Ik denk dat niemand die het niet zelf heeft meegemaakt beseft wat voor effect zoiets kan hebben. Het maakt niet uit wie je bent, wat je bereikt hebt of hoe oud je bent, wanneer je jezelf naakt ziet en beseft dat de hele wereld zomaar mee kan kijken, voel je je vernederd. Hulpeloos. Alsof je geen enkele controle meer hebt over je leven.”

Wat als die naaktfoto die jij naar je toenmalige vriendje stuurde ineens te vinden is op internet, wat als die leuke jongen waar je enkele malen mee chatte en naar wie je (al dan niet onder druk) een sexy selfie stuurde, dreigt jouw naaktfoto te verspreiden onder je vrienden, op school en op social media, of die knappe dame met wie je seksueel getinte chatsessies had en die je wist te verleiden om voor de webcam uit de kleren te gaan, helemaal geen knappe dame blijkt te zijn, maar een bende die uit is op jouw geld? Hoe ga je hier mee om, wat zijn de gevolgen voor jou als slachtoffer, wat doe je hier tegen, is er überhaupt wel iets tegen te doen? Een sexy selfie is zó gemaakt, maar de gevolgen na verzending zijn vaak niet te overzien …

“De gevolgen van sexting zijn groot, want wat anderen van je vinden is op deze leeftijd enorm belangrijk. Sommige meisjes durven niet meer de straat op. Zelfs als er niets gezegd wordt, voelen ze de blikken in hun rug prikken. Op een gegeven moment wordt het gepest minder en bloeien ze weer op. Maar er hoeft maar één iemand te zijn die een oude naaktfoto opnieuw in omloop brengt en dan kan de ellende opnieuw beginnen.”

In haar boek vertellen slachtoffers en ouders over de gevolgen van sexting. Ouders blijken vaak geen weet te hebben van de activiteiten van hun kinderen op internet. In veel gevallen denken ze dat hun kinderen helemaal niet aan naaktfoto’s toe zijn, laat staan dat ze die zelf maken.” Ook de daders komen aan het woord; waarom verspreiden ze de naar hen toegezonden sexy selfies, waarom verzamelen ze deze naaktfoto’s en wisselen ze deze onderling uit? Zijn ze zich bewust van de schade die ze hun slachtoffers berokkenen? 

“Wie leert de kinderen wat online normaal is en wat niet? Op school leren ze dat niet, van de meeste ouders leren ze dat niet, en dan vinden we het gek als er iets ergs gebeurt. Maar ja, het is niet de verantwoordelijkheid van de ouders, want mobieltjes, hè? De meeste ouders gaan ervan uit dat hun kroost het uit zichzelf leert. Kinderen van tien en nog jonger lopen al met een mobieltje te whatsappen en te twitteren. Maar je gooit ook niet je kind in een diep zwembad door te zeggen ‘zwemmen maar’. De sociale media zijn een heel diep zwembad, waar heel veel verdrinkingen en bijna-verdrinkingen plaatsvinden.”

Maria geeft in haar boek tips aan jongeren, ouders en scholen over sexting en de gevaren hiervan. Enkele van deze tips aan jongeren zijn: 

- Als je een naaktfoto wilt sturen, zorg dan dat je niet herkenbaar bent en stuur alleen foto’s aan mensen die je ook in het echte leven kent. 
- Laat je niet onder druk zetten. 
- Kies voor een veilige manier van sexting: vertel het met woorden in plaats van in beeld. 
- Als je in de problemen komt, neem contact op met HelpWanted.nl of Meldknop.nl

Na het lezen van Maria's boek ben ik van mening dat goede voorlichting aan jongeren én hun omgeving erg belangrijk is. Maak jongeren én hun ouders bewust van de mogelijke gevaren van internet en social media. Besteed hier op school aandacht aan en leer jongeren hoe ze op een veilige manier op internet en social media actief kunnen zijn. Maak sexting, grooming en cyberpesten bespreekbaar, zowel thuis als op school...  

“Alles wat je op het internet zet, staat er ook voor altijd op en kan tegen je worden gebruikt, soms zelfs jaren later. Zet dus geen foto’s, filmpjes of berichtjes online waarvan je liever niet wilt dat veel mensen ze zien.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.