04-02-16

Recensie: De stem van de zee - Mara Li

Titel: De stem van de zee
Auteur: Mara Li
Recensie: Coenraad
Genre: Young Adult
260 pagina's | Storm Publishers | 2015
Mara Li:
Marieke Veringa schrijft onder pseudoniem Mara Li. Ze is al van jongs af aan bezig met het schrijven en bedenken van verhalen. Haar eerste twee complete boeken schreef ze terwijl ze de middelbare school doorliep; de hoofdstukken ervan postte ze regelmatig op internet. Haar inspiratie haalt ze vaak uit allerlei volksverhalen, legenden en mythen van over de hele wereld. In haar verhalen spelen dan ook regelmatig thema’s zoals reizen, transformaties en een vleugje magie een belangrijke rol. Ze studeerde HBO Theologie en woont in Groningen.

Het verhaal:
Ik ben in de zee geboren. In de nacht dat mama moest bevallen, rolden de golven als reuzen naar het strand en krijste mijn moeder als de meeuwen. Ze riep net zo lang om de zee tot mijn vader er gehoor aan gaf en haar zwoegende lichaam in zijn armen naar buiten droeg. Daar lag ze in een witte jurk op haar rug in de modder, haar benen wijd in de branding. De golven trokken me naar buiten. Voordat mijn vader me vast kon grijpen, had ik al kennis gemaakt met het zilte water.

Nimue kent haar moeder slechts uit verhalen. Na een allesverwoestende storm verlaat ze haar vissersdorp om samen met haar broertje Arthur naar haar op zoek te gaan. In een continent waar de Zwarte Griep steeds meer mensen het leven kost, reist Nimue haar familiegeschiedenis achterna in de hoop dat het zal leiden naar hun moeder. Tijdens haar tocht vertoont een in flarden mist gehulde gestalte zich steeds weer aan haar. Waarom wordt ze door hem achtervolgd? En welke connectie hebben Nimue en Arthur met de Andere Wereld, de sfeer van de geesten?

Recensie door Coenraad:
Nimue woont samen met haar broertje Arthur en oma in een klein vissersdorpje. Hun vader is overleden en hun moeder heeft hun plotseling verlaten. Nimue vindt op zolder een dagboek. Dit dagboek blijkt van haar moeder te zijn en ze begint nieuwsgierig te lezen. Het dorpje Gwennic wordt op een dag door een zeer zware storm geraakt en een groot deel komt onder water te staan. Doordat van de kerk de noodklokken luiden weten ze ze daar naar toe te geraken. Als Arthur ook een stukje van het dagboek gelezen heeft besluiten ze de weg te gaan volgen die in het dagboek door hun moeder beschreven staat...

De stem van de zee is het eerste deel van een trilogie Eiland in de mist.  Het verhaal wordt vanuit Nimue verteld en je leest het ook op die manier. Ze beschrijft het dorpje zeer uitvoerig en hierdoor krijg je een goed beeld van de situatie waarin het zich afspeelt. Verder in het verhaal worden de personages meer en meer uitgediept en krijg je ook een band met ze en leef je met ze mee. Tijdens de zoektocht stuiten ze op allerlei gevaren en hierdoor neemt de spanning toe en geraak je steeds meer betrokken bij het geheel. De schrijftsijl is zeer prettig en leest heerlijk weg. Mara Li weet zeer goed de emoties van de personages te benadrukken en dat voel je dan ook. Hoewel het verhaal zich in de toekomst afspeelt had ik wel het gevoel dat het zich afspeelde in het verleden.

Het verhaal had me helemaal in de ban en ik werd regelmatig getriggerd door de verassende wendingen, geboeid tot het einde. Ik ben zeer nieuwsgierig wat er in de andere nog te verschijnen 2 delen me te wachten staat.   

1 opmerking: