09-03-16

Recensie: Illegaal - Anna van der Veen

Titel: Illegaal
Auteur: Anna van der Veen
Recensie: Coenraad
Genre: Roman
ISBN: 9789402209600
672 pagina's | Boekscout | 2014
Anna van der Veen:
"Ik ben geboren in 1993 in Werkhoven. Verhalen bedenken en vertellen is altijd al een hobby van me geweest. Pas sinds het middelbare ben ik ze voor het eerst op gaan schrijven. Voornamelijk tijdens de lessen samen met een vriendin. Dit verhaal is één van de eerste verhalen dat ik volledig zelf heb geschreven tijdens een vakantie in ons huisje in Frankrijk."

Het verhaal:
In een wereld waar alle mensen zijn geregistreerd door middel van chips en hierdoor recht hebben op een baan, eten en onderdak, is er geen ruimte voor mensen die niet zijn gechipt. In deze wereld leeft Joshua. Hij is niet gechipt, dus hij bestaat niet. Als zijn veilige leven op Antarctica bedreigd wordt, verhuist Joshua naar De Veilige Haven. Hier komt hij in het team van Dante en samen met dit team waagt Joshua zich regelmatig in vijandelijk gebied voor eten. Joshua gaat nooit alleen op stap; zijn beste vriend Kilian is altijd aan zijn zij. Joshua raakt verstrikt in een stille oorlog van illegalen tegen de regering om te vechten voor hun recht om te mogen bestaan.

Recensie door Coenraad:
De wereld in de verre toekomst waar alle mensen zijn geregistreerd door middel van een chip. Ze hebben door die chip recht op een baan, eten en onderdak. Mensen die niet in het bezit zijn van een chip of die om een bepaalde reden ongeregistreerd raken daar is op deze wereld geen ruimte en zij worden daarom ook verbannen. Antarctica is zo’n plaats waar de mensen naar toe gestuurd worden. Joshua leeft daar en is illegaal omdat hij niet gechipt is. Hij is geboren terwijl zijn moeder ongeregistreerd is geraakt. Het veilige leven op Antarctica raakt verstoord en daarom besluit Harry “de leider op Antarctica" hem te verplaatsen naar een veiliger haven waar Tristan de leider is. Deze haven is ondergronds en leven daar veilig. Als Joshua wat ouder is mag hij in een team mee op missies naar de wereld om voedsel te stelen en ongeregistreerden in veiligheid te brengen. Hij wordt samen met zijn beste vriend Kilian ingedeeld in het team van Dante. Dit team van Illegalen  gaan de stille oorlog aan met de regering.

Toen ik het boek in handen kreeg had ik iets van 'zo dit is een dikke pil en meteen daarna van hoe kan dit verhaal me tot het einde geboeid houden zonder dat het saai en langdradig wordt waardoor mijn aandacht verslapt'. Maar meteen vanaf het begin zat ik in het verhaal en was ik verbaasd dat het me volledig in zijn macht had. 

Het verhaal is onderverdeeld in verschillende gedeeltes en ieder gedeelte geeft zo zijn inbreng aan het verhaal. Continu werd ik aangenaam verrast door de wendingen die er in werden verwerkt zodat het verhaal bleef groeien en ik maar steeds dieper in het verhaal werd getrokken.

Er zijn best veel karakters en er kwamen er steeds meer bij en ondanks dat het er best veel werden had dit totaal geen afbreuk op het verhaal. Ze voegen stuk voor stuk iets toe. Ze zijn goed uitgewerkt en worden levensecht neergezet. Spanning is er volop aanwezig en wordt steeds meer opgevoerd. De rustmomenten in het verhaal zijn goed gekozen, waardoor alles mooi op zijn plaats viel en er weer naar een ander spanningsveld wordt toegewerkt.

Anna heeft met dit debuut bewezen dat ze verhalen kan vertellen en prachtig neer heeft weten te zetten. Ik ben ook zeer benieuwd naar nog meer verhalen van haar en groei. Wat mij betreft mag dit verhaal verfilmd worden in een serie en kun je in de toekomst niet meer om haar verhalen heen.

1 opmerking: