15-03-2016

Recensie: Vertrouw me maar - Marlies Slegers

Titel: Vertrouw me maar
Auteur: Marlies Slegers
Recensie: Thea
Genre: Jeugd
ISBN: 9789020624762
190 pagina's | Uitgeverij Kluitman | februari 2016


Marlies Slegers:
Marlies Slegers groeide op in Indonesië. Tijdens haar jeugd hield ze dagboeken bij en schreef ze verhalen en gedichten. op haar achttiende verhuisde ze naar Nederland, waar ze ging studeren en werken. Een schrijfcarrière bleef echter lonken en ze besloot schrijfworkshops te volgen. Met haar korte verhalen won ze diverse prijzen. Inmiddels heeft ze meer dan twintig boeken op haar naam staan, waaronder de serie I Love Liv en het handboek Soci@l Kids - Je kind op social media.

Het verhaal:
Kaat heeft een nieuwe profielsite ontdekt: MyFriendz. Daar leert ze de leuke DJ15 en zijn zus, het model Chloe, kennen. Misschien kan Chloe haar wel helpen om zelf model te worden! En daar is de webcam heel erg handig bij. Maar eerst is er het schoolkamp: zwemmen, met z'n allen bij het kampvuur zitten, in tentjes slapen en misschien leert ze haar nieuwe klasgenoot Michael wel wat beter kennen...

Michael komt uit Australië en hij vindt het maar niks, zo'n schoolkamp. Zeker niet als zijn vader het ook nog eens heel goed - te goed - blijkt te kunnen vinden met de moeder van Sven. Michael wil het liefst weer terug naar down-under, waar hij lekker kan surfen met zijn vrienden. Maar hoe zorgt hij ervoor dat zijn vader ook weer terug wil? En wat is er toch met Kaat aan de hand?

Recensie:
Het boek Vertrouw me maar is eerder verschenen onder de titel Webcams, vriendjes en andere r@mpen. Vertrouw me maar vertelt het verhaal van Kaat en Michael. We lezen het verhaal afwisselend vanuit het perspectief van Kaat en Michael. In het boek vinden we ook email-, chat- en whatsappberichten. Het verhaal is in een prettige schrijfstijl geschreven, laat zich vlot lezen en sluit aan bij de belevingswereld van de doelgroep; internet, social media, webcam, chatten met leeftijdsgenoten. In het verhaal komen meerdere thema’s voor: verliefdheid, overlijden van een dierbare, heimwee, eenzaamheid en het gevaar van internet en social media. Meiden in de leeftijd van 10-12 jaar zullen dit boek graag willen lezen. Zelf vond ik het boek wat tegenvallen; enigszins voorspelbaar, weinig diepgang. 

“Eigenlijk was ze vanochtend, toen ze wakker werd en nog even een paar minuten was blijven liggen, ook wel geschrokken van zichzelf. En zo leuk en makkelijk als het gisteren had geleken, zo vervelend voelt het nu. Hoe heeft ze zich nou kunnen uitkleden voor de camera? Ze kent die Chloe niet eens. Maar misschien valt het ook allemaal wel mee. Hoelang heeft ze nou eigenlijk naakt gestaan? Nog geen halve minuut.”

Kathelijne (Kaat) en haar broer Luuk zijn vaak alleen thuis omdat hun ouders druk aan het werk zijn in hun eigen restaurant. Kaat heeft over een profielsite, MyFriendz.nl, gehoord en besluit er onder de nickname Candy12 een profiel aan te maken. Haar broer waarschuwt haar voorzichtig te zijn met wat ze aan wie wil laten zien. Maar Kaat vindt dat iedereen haar foto’s mag zien. Ze wil namelijk zoveel mogelijk vrienden en ThumbsUps verzamelen. Kaat komt op deze profielsite in contact met een jongen, DJ15 oftewel Dirk. Tijdens een chat vraagt hij Kaat om haar webcam aan te zetten, zijn webcam is stuk, dus Kaat kan hem niet zien. Hij vindt haar prachtig. Hij vertelt dat zijn zus Chloe model is en dat Kaat dat met wat hulp van Chloe ook kan worden. Maar dan moet Chloe haar wel kunnen zien voor de webcam. Hij zegt haar hem te vertrouwen. Chloe vraagt Kaat naakt te poseren voor de webcam zodat ze kan beoordelen of Kaat het lichaam van een model heeft. Kaat denkt Chloe te kunnen vertrouwen en doet wat er gevraagd wordt. Maar zijn DJ15 en Chloe wel te vertrouwen? Zijn ze wel wie ze zeggen dat ze zijn? Wat als ze kwade bedoelingen hebben, wat als er een filmpje van haar gemaakt is, naakt poserend voor de webcam? 

“Maar zijn leven is helemaal niet perfect. Mam is overleden, Kylie is samen met Drew, zijn vader lijkt opeens verliefd te worden op Annet en nu blijven ze ook nog eens langer in Nederland. Om het allemaal nog erger te maken is hijzelf verliefd aan het worden op Kaat. Dan wordt zijn vertrek naar Australië net zo lastig als zijn komst naar Nederland. Nee, dat wil hij niet. Hij kan er maar beter voor zorgen dat Kaat hem niet al te leuk gaat vinden. Net zoals hij ervoor wil zorgen dat zijn vader en Annet elkaar niet zien zitten. Zijn gedachten gaan terug naar vanochtend, naar wat hij heeft gedaan. Het voelt niet goed, maar het is de enige manier om ervoor te zorgen dat ze straks gewoon weer naar huis, naar Australië zullen gaan…” 

De Australische Michael woont sinds kort in Nederland. Voor het werk van zijn vader zijn ze voor enkele maanden naar Nederland verhuisd. Zijn moeder is overleden, hij mist haar heel erg. Michael en zijn vader wonen tijdelijk bij de ouders van zijn moeder. Michael mist zijn moeder, zijn vrienden, Australië. Hij vindt het moeilijk zijn draai te vinden in Nederland. Hij komt in de klas van Kaat terecht en gaat mee op schoolkamp. Michael vindt Kaat steeds leuker, maar hij wil niet verliefd worden, hij is hier tenslotte maar voor een paar maanden. Hij wil weer terug naar Australië, naar het huis waar ze met zijn moeder hebben gewoond en waar haar spullen nog steeds aanwezig zijn. Ook zijn vader gaat mee op schoolkamp en heeft het wel erg goed naar zijn zin met Annet, de moeder van Sven. Michael is bang dat zijn vader verliefd wordt op haar, hier moet hij een stokje voor steken. Straks wil zijn vader niet meer terug naar Australië en in Nederland blijven. Hij bedenkt een plan om ze uit elkaar te drijven. Maar of dit plan gaat werken?

“(…) ook al heeft ze soms last van heimwee, wil ze nu liever niet terug naar huis. Ja, ze vindt het natuurlijk heel fijn om haar ouders weer te zien, maar tegelijkertijd denkt ze aan Chloe en aan wat ze heeft gedaan voor de webcam. Ze heeft een knagend, raar gevoel. Juist op kamp heeft ze dat gevoel kunnen vergeten, maar nu ze aan thuis denkt, komt het terug. Ze draait zich om en denkt aan Michael. Ze begrijpt he-le-maal niets van jongens. De ene dag zoent hij haar, de andere dag doet hij of ze niet bestaat.”

Tijdens schoolkamp krijgt Kaat last van heimwee. Michael troost haar met de woorden van zijn opa: “Mijn opa zegt dat als je heimwee hebt naar iets of iemand, je naar de maan moet kijken en bedenken dat degene die je mist die maan ook ziet. Ook al is die persoon aan de andere kant van de wereld.”  Michael zoent Kaat. Maar de volgende dag negeert hij haar. Hij wil niet dat Kaat hem al te leuk gaat vinden, hij wil immers terug naar Australië... 

“Wat een puinhoop is haar leven op dit moment. En ze weet totaal niet wat ze eraan kan doen. Niemand kan haar helpen.”

Waarom zegt Michael dat Sven zijn ketting gestolen heeft, Kaat weet dat dit niet zo is, ze heeft immers gezien wat Michael deed. Toch verraad ze hem niet. Weer thuis na het schoolkamp vertelt Kaat tijdens een chatsessie aan Michael wat er aan de hand is, ze weet niet meer wat ze moet doen. Ze moet Michael beloven er met iemand over te praten, hij belooft haar met zijn vader te gaan praten en zijn geheim te vertellen… 

“Kinderen die zonder toezicht mogen computeren, komen vaak op allerlei ongewenste sites, komen in aanraking met mensen die niet altijd het beste met hen voor hebben. Soms doen volwassenen zich voor als kinderen en gaan dan met kinderen chatten, en voor je het weet, gebeuren dit soort dingen. Het is voor ouders best lastig, dat internet. Ze zijn er zelf niet mee opgegroeid en weten niet altijd wat ze ermee moeten, of ze denken dat het wel meevalt. Wij als school adviseren ouders altijd om de computer centraal neer te zetten, waar er een oogje in het zeil gehouden kan worden. Dat is voor de kinderen zelf ook veel veiliger, dan kunnen ze meteen om hulp vragen als er iets is wat ze niet begrijpen of wat ze niet willen zien.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.