04-04-16

Recensie: IJsmoord - Fred Vargas

Titel: IJsmoord
Auteur: Fred Vargas
Recensie: Coenraad
Genre: Misdaad
ISBN: 9789044535655
439 pagina's | Uitgeverij De Geus | januari 2016
Fred Vargas:
Fred Vargas is historica en archeologe van beroep. Haar fascinatie voor en kennis van restjes, sporen en oude botjes komen goed van pas in haar romans. Vargas’ stijl is uniek, haar verkoopcijfers gigantisch en haar succes wereldwijd: haar boeken verschijnen in maar liefst veertig landen. In 2012 ontving ze de Ripper Award, de Europese prijs voor Misdaadliteratuur.

Het verhaal:
In Parijs worden kort na elkaar twee doden aangetroffen. Alles wijst op zelfmoord, op één ding na: het vreemde symbool dat in de buurt van beide slachtoffers wordt gevonden. Is het de letter H, of moet het soms een guillotine voorstellen? Wanneer commissaris Adamsberg erbij wordt gehaald, ontdekt hij nog een overeenkomst: jaren geleden hebben beide slachtoffers deelgenomen aan dezelfde, met mysteriën omgeven reis naar IJsland. Terwijl in Parijs de moorden op het voormalige reisgezelschap doorgaan, vertrekken Adamsberg en zijn team naar het hoge noorden. Wat is daar ooit gebeurd? Zullen de ijsnevelen rond deze zaak ooit optrekken?

Recensie door Coenraad:
Kort na elkaar worden in Parijs twee doden gevonden, in eerste instantie lijkt het om een zelfmoord te gaan. Commissaris vertrouwd het allemaal niet zo en besluit om dit verder te gaan onderzoeken. Zo ontdekt hij dat ze beiden jaren geleden deel hebben genomen aan  een reis naar IJsland. Hier heeft zich wat afgespeeld en het blijft allemaal wat mysterieus wat het nu precies is geweest. Later blijkt dat er nog meer slachtoffers vallen die aan dezelfde reis hebben deelgenomen. Wat heeft er zich in IJsland afgespeeld en wat is er nu precies gebeurd ... vragen die de commissaris zich stelt en hij probeert antwoorden te vinden op deze vragen.

Ondanks dat IJsmoord het nieuwste deel van de Adamsberg-reeks is en ik  nog niets van Fred Vargas  had gelezen, vroeg ik me af of ik iets miste. Ik moet zeggen ik heb er niets van gemerkt , maar na dit boek gelezen te hebben ben ik wel getriggerd om de andere delen van deze Amberg reeks te gaan lezen. Het verhaal heeft vanaf het begin al iets mysterieus om zich heen hangen en het fascineerde mij enorm hoe het zich allemaal zal gaan ontwikkelen. De schrijfstijl van Vargas is totaal anders van wat ik tot op nu toe gewend was en ik moest zeker in het begin er aan wennen. Ik heb me goed moeten concentreren tijdens het lezen want anders raakte ik het spoor totaal bijster. Hierdoor leest het ook langzaam maar er zit zeker tempo in het verhaal. Spanning is er voldoende aanwezig en wordt mooi gedoseerd, duidelijk is het plot aanwezig en er wordt niets te vroeg onthuld. Humor is subtiel in het geheel verwerkt. Tijdens het onderzoek komen ze bij een genootschap terecht en deze verhaallijn maakt het geheel mysterieus omdat bij deze genootschap historie een grote rol speelt. Dit heeft tot gevolg dat de zaak steeds ingewikkelder en mysterieuzer wordt en hierdoor ze ook regelmatig vast zitten. IJsmoord is een verhaal dat vanaf het begin fascinerend is en je boeit tot het raadsel zich heeft opgelost en zelfs daarna blijft het nog een tijd in je hoofd zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten