13-04-16

Recensie: Wij zijn allemaal moleculen - Susin Nielsen

Titel: Wij zijn allemaal moleculen
Auteur: Susin Nielsen
Recensie: Clasien
Genre: Young Adult
ISBN: 9789047707776
256 pagina's | Lemniscaat | maart 2016

Susin Nielsen:
Susin Nielsen wilde altijd schrijfster worden. Nou ja, eigenlijk musicalster, maar ze kon niet zingen, niet dansen en nauwelijks acteren. Dus ze ging schrijven voor de Canadese televisie. Na aan veel series te hebben meegewerkt trok ze de stoute schoenen aan en schreef haar eerste boek, dat meteen een succes werd - en daarna hield ze niet meer op. 

Het verhaal:
De hoogbegaafde Stewart is sociaal gesproken - laten we het voorzichtig zeggen - wat onhandig. Ashley daarentegen is de populaire beauty queen, die, behalve met haar vrienden die daar rondlopen, werkelijk níéts met school en studeren heeft. Zij kan zich dan ook geen grotere ramp voorstellen dan dat Stewart en zijn vader bij haar en haar moeder in huis trekken. En alsof het allemaal al niet moeilijk genoeg is, blijkt Ashleys droomvriendje een heel andere jongen te zijn dan ze zich had voorgesteld, en komt haar grote geheim uit... Haar leven is voorbij, denkt ze. Maar dan heeft ze buiten Stewart gerekend.

Recensie door Clasien:
De titel: Wij zijn allemaal moleculen lijkt vreemd, maar wordt oh zo duidelijk als je dit boek hebt gelezen. Een jeugdboek met een grote inhoud; verdriet, overwinning, schaamte en heel veel liefde in een samengesteld gezin. Wel duidelijk een jeugdboek door hoe er gereageerd wordt op bepaalde situaties.

In de hoofdrol twee jongeren Stewart 13 en Ashley 14. Stewart Inksters zijn moeder is overleden, hijzelf is hoogbegaafd. Ashley Anderson haar ouders zijn gescheiden, maar wonen nog dicht bij elkaar. Haar vader is uit de kast gekomen en Ashley schaamt zich voor zijn geaardheid.

De vader van Stewart en de moeder van Ashley beginnen een relatie, en ze gaan bij elkaar in één huis wonen. De hoofdstukken worden afwisselend verteld door Stewart en Ashley. In eerste instantie vinden ze van elkaar: "Stewart (Spuwart) is een griezeldwerg en een sukkelrobot. Het is een serieus raar uitziend gastje. Hij heeft een dikke bos stug bruin haar dat niet glad is maar ook niet krullerig. Flaporen, een pluizig knaagdier. Een klein mannetje. Een nerd." "Ik begin te vermoeden dat als je in Ashleys linkeroor blaast, de lucht er bij haar rechteroor weer uit komt". Modequeen staat min of meer boven aan de sociale ladder van haar klas. Maakt zich druk over wat anderen van haar vinden.

Wanneer Ashley wat begint met Jared heeft Stewart zijn bedenkingen "Jared was geen kwaliteitsmens" Stewart doet wat hij moet doen om zijn halfzusje te beschermen. "Er is nooit maar dan ook nooit een excuus om iemand aan te vallen die kleiner is, of zwakker, of kwetsbaarder dan jij". Dit is een wijze raad die Stewart van zijn overleden moeder meekreeg.

Dit boek heeft me op de één of andere manier geraakt. Hoe mensen elkaar beoordelen op hun uiterlijk, geaardheid etc. Hoe wreed de jeugd onder elkaar is een klasse strijd. Wanneer ben je goed genoeg om tot een bepaalde groep te behoren en wanneer kom je tot inzicht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten