06-04-16

Recensies: Spiegelbeeld - Martine Kamphuis

Titel: Spiegelbeeld
Auteur: Martine Kamphuis
Recensie: Coenraad, Clasien
Genre: Thriller
ISBN: 9789461091697
300 pagina's | De Crime Compagnie | maart 2016

Martine Kamphuis:
Martine Kamphuis werkt als psychiater en heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van mensen met gedragsstoornissen. Eerder verschenen thrillers zijn VrijExKiftZiek en Alibi. Naast thrillers voor volwassenen, schrijft zij ook spannende verhalen voor de jeugd, waaronder Zwemmen en Mist. Met twee van haar jeugdboeken Roken is dodelijk en Niet geschoten is altijd mis won Martine in 2007 en 2009 de John Flandersprijs.

Het verhaal:
Tijdens een weekend op Terschelling, krijgt zowel WPs eigen leven als dat van haar vriendin een onverwachte wending. WP vindt de liefde, Esther ontdekt dat haar man haar bedriegt. Met haar dochtertje Ruth verhuist ze naar Utrecht. Esthers nieuwe appartement is geweldig, tot blijkt dat een Oost Europese bende de bewoners weg wil pesten. Op een avond vindt WP Esther onderaan de trap, haar hoofd in een plas bloed. Van Ruth ontbreekt ieder spoor. Als de politie vastberaden een dwaalspoor volgt, heeft WP geen keus, ze moet zelf op onderzoek uitgaan. Daarbij ontdekt ze dingen die ze liever niet had willen weten.

Recensies:

Clasien:
Spiegelbeeld, een heerlijk vlot geschreven verhaal om te lezen, niet superspannend, maar vanaf het begin tot aan het einde heb je een unheimlich gevoel. Wat gebeurt er toch allemaal in het nieuwe appartement van Esther en haar dochtertje Ruth, wie zijn die vreemde kerels die op de begane grond wonen. En dan Carolien ook zo'n vaag figuur.

In de hoofdrol WP, een eigenzinnige jonge vrouw, strijdlustig en gevoelig. "Hij geeft me in de tussentijd het gevoel dat ik niet deug", weet je WP, zei haar moeder toen. Je bent daar altijd gevoelig voor geweest, voor die boodschap"WP helpt haar beste vriendin Esther te verhuizen, nadat deze weg gaat bij haar man. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen. Het gaat zelfs zover dat Esther een ongeluk krijgt. Wie is de dader? Carolien de bovenbuurvrouw wordt verdacht, maar ook de buitenlandse mannen van beneden. Zelfs haar ex-man staat op de verdachtenlijst. Het plot is goed, heeft een spannende wending, die ik niet zag aankomen. Je leeft mee met WP haar werk, haar belevenissen en de ontluikende liefde met Joachim. WP staat haar mannetje in deze zaak.

Het verschijnen van Spiegelbeeld markeert het tienjarig jubileum van deze schrijfster, Martine Kamphuis.

Coenraad:
WP (Wynona Post) gaat een weekend naar Terschelling waar Joachim al is. De bedoeling is om van hun eerder gezamelijk project de scriptie te zullen gaan schrijven. Esther haar vriendin verblijft dat weekend ook met haar man en dochter Ruth “petekind van WP“ op het eiland en WP kan dat meteen even combineren. Esther ontdekt dat haar man haar bedriegt en besluit na met WP gesproken te hebben haar man “Daniël“ ermee te confronteren. Dit loopt uit de hand en ze besluit dan ook bij hem weg te gaan. Al vrij snel vindt ze andere woonruimte in Utrecht. WP probeert haar enorm te steunen en stuit op verschillende bizarre ontdekkingen met als resultaat nare gevolgen ...

Spiegelbeeld is het tweede boek met WP in de hoofdrol. WP is in Alibi nog een wat onzekere vrouw maar wel met een doel voor ogen. Door haar studie psychologie helpt ze mensen dingen/gebeurtenissen door andere ogen te zien en te analyseren. Dit doet ze ook bij haar vriendin Esther wat niet altijd goed ontvangen wordt. De spanning die dit verhaal in zich heeft is overgoten door een flinke lading psychologie. De personen worden op diverse wijze in beeld gebracht over hoe ze denken en in elkaar steken. Je kunt hieraan merken dat Martine Kamphuis haar ervaring als psychologe goed heeft weten te gebruiken. Leuke personages die goed uitgewerkt zijn maar WP is ten opzichte van Alibi zeker als persoon gegroeid wat ten goede is gekomen voor het geheel. De vriendschappen in het verhaal daar wordt flink de aandacht opgelegd, dit heeft voor het plot, welke langzaam verloopt, een goede uitwerking waardoor je ook je eigen vriendschappen even onder de loep gaat nemen. Bij het einde  werd ik verrast door de ontknoping. Ik had deze totaal niet zien aankomen.

Martine heeft met Spiegelbeeld niet alleen haar karakters laten groeien maar ook haar schrijven. Spiegelbeeld heeft mij tot aan de laatste blz geboeid weten te houden en ik heb dan ook veel leesplezier aan dit verhaal beleefd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten