09-05-16

Recensie: Als littekens jeuken - Jan Kouwenhoven

Titel: Als littekens jeuken
Auteur: Jan Kouwenhoven
Recensie: Coenraad
Genre: Roman
ISBN:9789082467604
268 pagina’s |Jan Kouwenhoven Publishing | februari 2016

Jan Kouwenhoven:
Jan Kouwenhoven is schrijver en HR-professional. Hij haalt graag het beste uit zichzelf en rondde op zijn veertigste, naast zijn verantwoordelijke baan, zijn avondstudie bachelor 'HRM en Psychologie' af. Dezelfde inzet geldt voor zijn eerste boek, waarover hij pas na vier jaar intensief schrijven tevreden was. Zijn debuutthriller De Worsteling  verscheen in 2014. Het boek werd goed ontvangen. VrouwenThrillers.nl riep het uit tot boek van de maand juli 2014 en het belandde tevens op de stemlijst van de Hebban/Crimezone Debuutprijs 2014. 
Het verhaal:
Kort na het overlijden van zijn vader wordt de dertienjarige Freek seksueel misbruikt door zijn populaire oom, die in zijn vrije tijd jeugdwerker is. Omdat van dwang geen sprake is, ontwikkelt Freek een immens schaamtegevoel. Ook worstelt hij met een brandende vraag: zou het werkelijk waar zijn dat een slachtoffer later zelf dader wordt, zoals men vaak beweert? Zijn doen en laten wordt er niet gemakkelijker op. Ook gaat in de loop der jaren zijn geweten knagen: hij vermoedt dat zijn oom meer slachtoffers heeft gemaakt en dat wellicht nog steeds doet. Freek zoekt manieren om hem alsnog tot stoppen te dwingen. Daarbij speelt hij eigen rechter, mede uit angst dat opbiechten van wat hem overkomen is toch niet geloofd wordt. Wanneer Freek jaren later vader van een zoon is en zijn vrouw voor de tweede keer een zware behandeling ondergaat tegen kanker, krijgt hij via Facebook een vriendschapsverzoek van een oud-klasgenootje dat destijds het pispaaltje van de klas was. Wat moet zij toch van Freek? Weet zij iets over hem? Of is zij juist op de hoogte van zaken waarvan Freek géén weet heeft?

Recensie door Coenraad:
De 13-jarige Freek wordt kort na het overlijden van zijn vader door zijn oom misbruikt. Oom Pim is in zijn vrije tijd actief als jeugdwerker. Freek heeft één belangrijke vraag waar hij mee worstelt en dat is: zou het waar zijn als jezelf misbruikt bent later ook dader worden? In zijn omgang is Freek niet makkelijk en dat uit zich in pesterijen die wat later blijkt veel impact hebben gehad. Namate hij ouder wordt knaagt zijn geweten en vermoedt hij dat zijn oom meer slachtoffers heeft gemaakt. In zijn zoektocht om manieren te vinden om zijn oom te doen laten stoppen speelt hij ook een beetje voor eigen rechter. Dit komt voort uit zijn angst om te moeten opbiechten wat hem is overkomen.

Als littekens jeuken is geschreven in twee verhaallijnen, namelijk het heden en het verleden. Doordat het heden en verleden zich continue afwisselen krijg je een goed beeld van het verhaal en zit het harmonieus in elkaar. Zodra je begint te lezen raak je in de ban van het verhaal. Twee belangrijke onderwerpen, kanker en pedofilie, voeren de boventoon in dit aangrijpende verhaal. Dat Freek hiermee worstelt en gaandeweg in zijn leven steeds meer met zijn geweten in de knoop zit wordt zodanig goed verwoord dat je het tot diep van binnen je raakt. De titel Als littekens jeuken wordt duidelijk in het verhaal. Doordat Jan zoveel gevoel in zijn karakters heeft gelegd is het verhaal intens en heftig. Het verhaal heeft wat mij betreft een flinke dosis psychologie in zich waardoor het verhaal je raakt en je ook jezelf de vraag stelt stel dat het jou was overkomen, zou jij wel aangifte hebben gedaan .... en hoe zou je jezelf hieruit staande hebben weten te houden. Jan  Kouwenhoven heeft met zijn boek Als littekens jeuken een enorme schrijversgroei doorgemaakt en heeft zijn lat een stuk hoger gelegd voor zijn volgend boek, waar ik nu al naar uit kijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten