02-05-16

Recensie: Het jaar van de vlinder - Brigitte van de Koevering

Titel: Het jaar van de vlinder
Auteur: Brigitte van de Koevering
Recensie: Clasien
Genre: Waargebeurd
ISBN: 9789402601022
176 pagina's | Aerial Media Company | 2016

Brigitte van de Koevering:
Ze werkte jaren in de gezondheidszorg als wijkverpleegkundige. In het begin van het nieuwe millennium start ze met een studie pedagogiek en na het behalen van haar master, gaat ze als pedagoog aan de slag bij het Centrum Jeugd en Gezin. Daarnaast is ze actief als freelancer, onder andere voor de stichting RAAK. Na het overlijden van haar dochter helpt het schrijven haar om de bodem van haar bestaan te voelen en te onderzoeken. Maar het is vooral de stilte die een uitweg biedt. Voor het eerst in haar leven is ze echt alleen ondanks alle steun die ze krijgt van haar familie, vrienden en collega’s. Uiteindelijk vindt ze een manier om haar leven weer op de rit te krijgen. Haar humor en positivisme helpen om ondermijnende gedachten uit te bannen. Het verantwoordelijkheidsgevoel voor haar man en zoon, de vingerwijzingen uit de natuur en de ogenschijnlijk toevallige ontmoetingen geven weer zin aan haar bestaan. Voor iedereen die iets verloren heeft, is dit boek een bron van inspiratie. Of zoals de Colombiaanse schrijver, Gabriel García Márquez het ooit heeft gezegd: ‘Ik geloof dat iedereen het volhoudt, zolang er liefde is. Altijd.’

Over het boek:
In 1997 en 1999 worden Brigitte en haar man de dolgelukkige ouders van twee kinderen uit Colombia. Met volle teugen genieten zij van hun tweetal en alles staat in het teken van het creëren van een warm nest. De oudste groeit op tot een mooi, innemend, hartstochtelijk en extravert meisje. Ze heeft veel vrienden en vriendinnen, is dol op haar broer en is zojuist aangenomen op de opleiding van haar dromen. Lang heeft ze uitgekeken naar de periode na haar eindexamen want dan ‘begint het echte leven.’ Maar op 30 oktober 2014 besluit de dochter uit het leven te stappen en wordt het nooit meer zoals het was. In de daaropvolgende maanden probeert Brigitte het laatste jaar van haar dochters prille leven te ensceneren. Vanuit het perspectief van haar dochter zoekt ze naar antwoorden op de vragen die zij zichzelf stelt. Nietsontziend en met een pijnlijke eerlijkheid is zij beschouwer geworden van haar eigen leven door de ogen van haar zo geliefde kind. Het jaar van de vlinder is daarmee een ode aan het leven.

Recensie door Clasien:
Dit boek is een waargebeurd verhaal, vertelt door de moeder over het leven van haar dochter en het abrupte einde. Ze heeft dit geschreven om twee redenen: allereerst om te laten zien hoe veerkrachtig mensen kunnen zijn en liefde het de moeite waard maakt om te vechten in moeilijke tijden. Ten tweede om eenzame mensen de moed te geven deze gevoelens te delen voordat het te laat is.

Andrea is geadopteerd en woont in een liefdevol gezin. Ook haar broertje Fabio is geadopteerd. Ze hebben een fijn leven, maar toch is Andrea niet gelukkig. "Het was alsof ik in een rollercoaster van emoties zat en mezelf niet kon stoppen. Degene van wie ik het meest hield en die het dichtbij me stonden wilde ik van me afstoten. Ik vertelde mijn ouders dat ik het allemaal zo zinloos vind. Bedoel je het leven, vind je het leven zinloos? Je stapt er niet uit hoor. Dan is alles kapot, dat mag je niet doen?" Mijn moeder wist het. Ze heeft het al die tijd voorvoeld. 

Je leest het rauwe verdriet, maar ook de herinneringen aan mooie en gelukkige momenten. Het laatste gedeelte is de beschrijving van het leven een jaar lang na het overlijden. Andrea kijkt mee hoe haar ouders en broer verdergaan met vallen en opstaan. Hartverscheurend maar daarnaast prachtig beschreven hoe mensen moed putten uit de kleine dingen, zoals het zien van een vlinder, het voelen van een vleugje wind ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten