03-05-16

Recensie: Stockholm Delete - Jens Lapidus

Titel: Stockholm Delete
Auteur: Jens Lapidus
Recensie: Coenraad
Genre: Literaire Thriller
ISBN: 9789400506930
468 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | maart 2016

Jens Lapidus:
Jens Lapidus is een zeer succesvolle strafrechtadvocaat. Hij verdedigde enkele van de meest beruchte misdadigers van Zweden. Hierdoor verwierf hij unieke kennis van het criminele circuit. Zijn Stockholm-trilogie, die verschijnt in twintig landen, wordt vergeleken met het werk van James Ellroy en Dennis Lehane en in Zweden gingen er al ruim anderhalf miljoen exemplaren van over de toonbank. Jens Lapidus woont met zijn gezin in Stockholm.

Het verhaal:
Emelie: de pas benoemde advocaat op een glamoureus advocatenkantoor. Teddy: de ex-crimineel en fixen die probeert op het rechte pad te blijven, en die nu ingehuurd is als 'speciale onderzoeker' van de firma waar Emelie werkt. In een huis op Värmdö gaat een alarm af. Een bewaker komt eropaf en treft er geen gewone inbraak aan, maar een lichaam – er is iemand vermoord in het huis. Ondanks het feit dat haar werkgever het afkeurt, neemt Emelie – in het geniep – de zaak aan. Wie is het slachtoffer? En waarom leiden alle sporen naar Mats Emanuelsson, de man die Teddy ooit ontvoerde?  Door Emelies onderzoek wordt Teddy gedwongen om de confrontatie aan te gaan met zijn verleden. Intussen maakt zijn opstandige neef Nikola dezelfde fouten die Teddy ooit maakte. En voor ze het weten raken ze alle drie verstrikt in een spel met wel heel hoge inzetten…

Recensie door Coenraad:
Emilie is pas benoemd tot advocaat en werkt op een gerenommeerd advocatenkantoor. Teddy is een ex-crimineel en ingehuurd door de firma. Hij probeert op het rechte pad te blijven ... maar blijft hij dit ook? Als er een alarm afgaat in een huis op Värmdö treft een bewaker een lichaam aan van iemand die vermoord is. Dit gaat zeker niet om een gewone inbraak. Emilie wordt benaderd en ze neemt deze zaak aan terwijl haar baas er niet mee eens is en het ook niet zal zijn. Alles wijst naar Mats Emanuelsson. Hij is de man die ooit door Teddy ontvoerd is geweest. Door het onderzoek wat Emilie uitvoert is Teddy genoodzaakt een confrontatie aan te gaan met zijn verleden en hij is daar niet geheel blij mee. Ondertussen geraakt de neef van Teddy in de problemen door dezelfde fouten te begaan zoals hij zelf heeft gedaan. Alle drie geraken ze verward in een spel met een zeer hoge inzet ...

Stockholm delete is het tweede deel in een trilogie en opvolger van VIP room. Net als in VIP room is ook hier de straattaal goed aanwezig. Het is niet altijd even gemakkelijk om die te begrijpen omdat er jammer genoeg geen woordenlijst met uitleg aanwezig is. Omdat ik niet altijd de straattaal begreep belemmerde dat voor mij soms wel de vaart van het verhaal. Daarentegen is de tweede verhaallijn met de verhoor verslagen een lust om te lezen en hierdoor geraak je toch meer betrokken bij het verhaal. Deze twee verhaallijnen hebben elkaar nodig om op het einde tot één mooi geheel te komen. Emilie en Teddy die ook nu weer de hoofdrol spelen groeien in dit verhaal en je leert ze beter kennen en begrijpen. Spanning is er volop aanwezig en deze wordt goed opgevoerd tot de ontknoping met een open einde. Door dit open einde ging ik in mijn gedachte verder over hoe het vervolg eventueel zou kunnen zijn. 

Stockholm delete is een verhaal met veel personages en waar je goed je aandacht erbij moet houden anders ben je het spoor bijster. Jens is een meester in korte zinnen die een grote betekenis hebben. Nu is het wachten op deel 3 en het einde van deze trilogie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten