17-05-16

Recensies: Als de rododendron bloeit - Santa Montefiore

Titel: Als de rododendron bloeit
Auteur: Santa Montefiore
Recensie: Marjon, Clasien
Genre: Roman
ISBN: 9789022574652
480 pagina's | Uitgeverij Boekerij |april 2016

Santa Montefiore:
Santa Montefiore studeerde Spaans en Italiaans. Ze debuteerde met de roman Onder de ombouw-boom, die internationaal een groot succes werd. Daarna schreef ze vele bestsellers, waaronder De Franse tuinman, Villa Magdalena en De dochter van de imker. Ze is getrouwd met de historicus en schrijver Simon Sebag Montefiore, heeft twee kinderen en woont in Londen.

Het verhaal:
De vrouwen van kasteel Deverill proberen zich staande te houden in de roerige jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Kitty wordt verscheurd door haar liefde voor Ierland en de wens haar leven met Jack te delen. Celia is vastbesloten kasteel Deverill in zijn oude glorie te herstellen en stort zich vol overgave op de renovatie, zich niet bewust van de rampspoed die onafwendbaar op haar af komt. Bridie probeert wanhopig over het verlies van haar zoon heen te komen, die ze bij zijn geboorte moest afstaan, en verzint de wildste plannen om hem terug te krijgen. Ondertussen groeit er in Amerika een eenzaam meisje op, dat niets weet van haar familie... 

Recensies:

Marjon:
Ik was even bang dat ik het verhaal na een jaar niet meer goed zou oppikken, maar niets was minder waar. Dit tweede deel gaat naadloos verder waar deel 1 eindigde en je pakt het verhaal zo op. Als deel één 5 sterren heeft, mag dit deel wel 10 sterren hebben. Het leest en leest en verveelt geen seconde. Je wilt alleen maar verder lezen. Kitty speelt wederom een grote rol en ze is als een heel prettig persoon neergezet. Maar ook Celia speelt een grote rol als ze het kasteel wil herbouwen. Gaat dat lukken? En voor welke toekomst gaat Kitty? Wie verhuizen er naar de VS en hoe vergaat het hen daar? Je verliest jezelf opnieuw in deze familie Deverill en de mensen om hen heen. Klein minpuntje: het einde. Het wordt een beetje afgeraffeld. Hoe bijvoorbeeld Kitty reageert als ze ontdekt wie het kasteel heeft gekocht wordt in één zin uit de derde hand verteld. Ongetwijfeld zal dat in het derde deel nog aan bod komen. Ik kan niet wachten tot deel 3 er is! Maar ik vrees dat we weer een jaar moeten wachten. Hoe dan ook; een prachtige serie dit!

Clasien:
Dit is het vervolg op De vrouwen van Deverill, het is echt een vervolg dus dit deel moet je eerst lezen. Het verhaal gaat verder over de levens van Kitty, Birdie en Celia. Gaat Kitty toch nog naar Amerika met Jack? Je leest hoe het leven van Birdie veranderd is en ze niet meer kan leven in Ierland, ze houdt van luxe. En Celia ... komt haar wens uit nu ze terug is in Ierland?

Daarnaast lees je over de kleine 4-jarige Martha, destijds als baby geadopteerd, gescheiden van haar broertje en van Ierland verhuist naar Amerika. Ze voelt zich eenzaam en heeft een gave waardoor ze dierbaren kan zien. Wie is ze? Die gave waar zagen we die eerder?

De gedeeltes over Martha vond ik het mooiste om te lezen. Hoe het meisje er alles aandoet om het haar moeder naar de zin te maken. Terwijl ze zelf haar "geesten" zo nodig heeft om zich veilig en niet zo alleen te voelen. 

Blijft Ierland aan de drie meiden trekken of zoeken ze toch hun weg elders? Een dik boek van ruim 500 blz, dit had van mij iets minder gemogen, maar al met al een zeer goed vervolgdeel. Op naar deel drie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten