22-06-16

Recensie: Handschrift van de duivel - Donald Nolet

Titel: Handschrift van de duivel
Auteur: Donald Nolet
Recensie: Coenraad
Genre: Literaire Thriller
ISBN: 9789023496830
366 pagina’s | Uitgeverij Cargo | mei 2016
Donald Nolet:
Donald Nolet studeerde Japanse taal en cultuur in Leiden. Sinds zijn afstuderen werkt hij als copywriter in de reclamewereld. Met zijn debuutthriller Versleuteld won hij in 2014 meteen de Gouden Strop én de Schaduwprijs voor de beste thriller. 

Het verhaal:
Zina Welter, een briljante jonge wiskundige, heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij. In haar afzondering is ze gefascineerd geraakt door het Voynich Manuscript, een eeuwenoud geïllustreerd werk, geschreven in een onbekende taal. Zina ontwikkelt een algoritme dat dit mysterie eindelijk moet ontcijferen. Op een bijeenkomst van Voynich-deskundigen ontvouwt ze haar plan. Vanaf dat moment wordt ze meegesleurd op een zoektocht dwars door Europa. Terwijl de ware betekenis van het manuscript steeds duidelijker wordt, stapelen de verontrustende gebeurtenissen zich op. Wie kan Zina nog vertrouwen?

Recensie door Coenraad
Zina Welter heeft een link doorgestuurd gekregen van professor Currier. De link verwijst naar het eeuwenoude Voyninch-manuscript. Ze raakt in de ban van het manuscript. Het is geschreven in een onbekende taal die nog niet niemand heeft ontrafeld. Zina heeft een algoritme ontwikkeld en dat zou dit raadsel moeten kunnen oplossen. Tijdens een bijeenkomst van Voynich-deskundigen is ze  gastspreekster en vertelt ze haar plan. Zina wordt vervolgens benaderd te samen gaan werken met een aantal deskundigen in een zoektocht door Europa. Dan wordt het steeds duidelijker wat het Voynich-manuscript inhoudt en vallen ze van de ene verbazing in de andere en raken ze betrokken in bijzondere situaties ...

Toen ik aan dit boek begon had ik nooit van het Voynich-manuscript gehoord en heb ik dit opgezocht om te kijken wat het inhield. Het verhaal speelt zich in het heden en verleden af. Het verleden, de 17e eeuw, de tijd van keizer Rudolf, die geïnteresseerd was in de wetenschap en een aantal zeer deskundige wetenschappers om zich heen verzamelde, waaronder de Nederlandse uitvinder Drebbel. In het heden spitst de zoektocht zich toe op de oplossing van het Voynich-manuscript.

Zodra je begint te lezen neemt het verhaal je volledig in beslag en wil je nog maar één ding weten en dat is hoe ze het manuscript ontrafelen. Door het volgen van aanwijzingen in Londen, Rome en Praag raken ze verzeild in bijzondere situaties waardoor de spanningsboog aantrekt. De karakters, die allen wetenschappers zijn, beschikken ieder over hun eigen expertise om de oplossing te vinden. Zonder samenwerking is dit echter niet mogelijk. Dat wil ook zeggen dat ze elkaar tot het uiterste drijven en dit komt heel goed tot zijn recht in het boek.

Handschrift van de duivel is beeldend geschreven waardoor je het verhaal heel goed in je opneemt. De schrijfstijl van David Nolet is gegroeid, waardoor hij een heel eigen stijl heeft ontwikkeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten