30-06-16

Recensie: Karl Dönitz. De laatste dagen van het Derde Rijk - Barry Turner

Titel: Karl Dönitz. De laatste dagen van het Derde Rijk
Auteur: Barry Turner
Recensie: Miranda
Genre: Mens & Maatschappij
ISBN: 9789045210650
320 pagina's | Karakter Uitgevers | 2015

Barry Turner:
Barry Turner is een met prijzen bekroonde historicus en redacteur van The Statesman’s Yearbook (Palgrave) dat recent zijn 150e verjaardag vierde. Zijn vorige boeken werden door de Daily Mail als ‘fascinerend’ beschreven. Hij woont afwisselend in Londen en Zuidwest-Frankrijk.

Het verhaal:
Grootadmiraal Dönitz volgde Adolf Hitler na zijn dood op als tweede Führer van het Derde Rijk. De Geallieerden hadden hem leren kennen als een formidabele tegenstander met innoverende technieken en vreesden zijn rondzwervende Wolfpacks van duikboten die hun schepen in grote getale tot zinken brachten. Op de Atlantische Oceaan was niemand veilig: van de Noordzeekust tot de Oostkust van Amerika keken kapiteins en bemanningsleden nerveus naar de golven, uit angst dat het volgende doelwit te worden van deze U-boten. Toch probeerde Dönitz - een van Hitlers meet loyale volgelingen - tegelijkertijd in de chaotische nadagen van de Tweede Wereldoorlog, deze zo snel mogelijk te beëindigen. Hij gebruikte wat er over was gebleven van zijn vloot om zo zoveel mogelijk burgers uit Oost-Europa te evacueren. 

Recensie door Miranda:
De Duitse marine ten tijde van de Tweede Wereldoorlog is naar mijn beleving een van de weinig beoordeelde en besproken afdeling van Nazi Duitsland. Maar weinig mensen zijn zich bewust van Karl Dönitz. En ook dat hij door Hitler als opvolger werd benoemd. Dan niet als tweede Führer maar als Rijkspresident. Nooit heeft hij dit aan zien komen, hij was ook rijkelijk verbaasd toen hij een telegram kreeg dat hij aan het eind van de oorlog alle regie in handen had, maar zo eenvoudig bleek het allemaal niet te zijn. 

Al vroeg trad de 19-jarige Karl toe als Adelborst in 1910. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog heeft hij gediend als officier op verschillende boten. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was hij al duikbootkapitein. Na de oorlog kon hij geen rust vinden dat er een einde was gekomen aan het Duitse Koninkrijk. Door de verhalen van Hitler voelde hij zich zeer aangetrokken en trad al vroeg toe tot de NSDAP. In 1939 kreeg Karl de leiding over de Duitse marine. In de eerste helft van de oorlog leken hij en zijn marine onverslaanbaar, maar de geallieerden lieten al snel zien dat alle techniek en onderzeeboten van de Duitsers achterhaald waren met de moderne technologie die hun boten konden bieden. Het tij keerde daarmee voor Karl, rond die tijd sneuvelde ook zijn jongste zoon en kort daarna ook zijn oudste zoon. Ondanks deze verliezen was de marine het minst getroffen door de oorlog. Pas in 1943 werd Karl benoemd tot opperbevelhebber van de Duitse marine. Dit na een behoorlijke ruzie tussen Hitler en de toenmalige opperbevelhebber Erich Raeder.

Goebbels was dood, Göring en Himmler waren afgedaan en op de vlucht. Daarom werd in de ogen van Hitler zijn enige trouwe volgeling Karl Dönitz aangemerkt als Rijkspresident.  Dönitz probeerde uit alle macht om het Noorden te beschermen tegen het bolsjewisme. Hij probeerde 2.5 miljoen burgers en Duitse soldaten uit de door Russen bezette gebieden over te hevelen naar Amerikaans gebied. Wat hem gelukt is. Iets waar je niet veel over leest in de geschiedenisboeken maar wat zeker wel is gebeurd.

Het boek leest als een film. Het wordt perfect weergeven hoe Karl zijn laatste dagen door heeft gebracht als Rijkspresident en hoe hij zich wel als een van de weinigen bekommerde over de wel en wee van de burgers. Soms heb je het gevoel alles zelf mee te maken door de echtheid en de vertelkunst van de auteur. Het boek is een perfecte aanvulling op de geschiedenisboeken en zou zeker niet misstaan op een 'te lezen lijst' van scholieren en studenten.  Want ook dit boek heeft een plekje verdiend tussen alle andere auteurs en is een rijk stukje informatie over de marine ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en het naoorlogse Duitsland. Het boek leest makkelijk ook al komt er de nodige jargon in voor. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten