15-07-16

Recensie: Spes - Theo Meijer

Titel: Spes
Auteur: Theo Meijer
Recensie: Clasien
Genre: Jeugd
ISBN: 9789051165562
164 pagina's | De Vier Windstreken | juni 2016

Theo Meijer:
Theo Meijer is op 19 mei 1956 geboren in Amsterdam. Hij debuteerde in 2012 met Mijn vader is een dredhoofd. Dit avontuurlijke jeugdboek werd in 2013 genomineerd voor de Hotze de Roosprijs en eindigde uiteindelijk op een gedeelde tweede plaats. In het dagelijks leven is Theo orthopedagoog en beroepskeuzeadviseur en heeft hij in Zwolle een eigen loopbaanadviesbureau. Hij is getrouwd, heeft twee volwassen kinderen en een kat, Marley. Toen zijn kinderen nog klein waren, schreef hij allerlei verhaaltjes voor hen. Hij is altijd nieuwsgierig gebleven naar kindertaal en houdt van zelfbedachte woorden, zoals 'dredhoofd' en 'Spes'.

Het verhaal:
Na een ellendige start van zijn leven komt de hond Spes bij mevrouw Grootjans terecht, die vroeger dierenarts was. Hij raakt erg op zijn baasje gesteld, maar ziet ook dat ze af en toe verdrietig is. Gelukkig zijn haar kleinzoon Pim en oud-stagiaire Eva regelmatig in de buurt om haar op te vrolijken. Spes krijgt veel nieuwe vrienden, waaronder Jekker. Als die bedreigd wordt door de grote dobermann Renner, aarzelt hij dan ook geen moment om hem te helpen. Maar daarmee haalt hij zich heel wat meer op de hals dan alleen de woede van Renner.

Recensie door Clasien:
Spes een hondje uit het asiel waar op dat moment 130 honden en 90 katten verblijven, geadopteerd door Mw. Grootjans een klein, slank vrouwtje van 75 jaar. "Kwam je uit het asiel, dan betekende je in de hondenwereld niks, je was het laagste van het laagste".

Tegenover het huis van mw. Grootjans is een park waar veel honden uitgelaten worden, algauw is Spes bevriend met Jekker een sociale hond, Koffie en Mimi. Maar er heerst een rangorde in het park, Renner een dobermann en Bijter een pitbullterriër zijn duidelijk de baas. "Als een andere hond je angst ruikt, dan ben je er geweest, zoveel had Spes in zijn leven wel geleerd". Alle honden zijn bang voor deze twee en volgen hun opdrachten "Ze keken Renner aan als soldaten die stonden te wachten op bevelen". Renner en Bijter moeten voor de orde en rust in het park zorgen in opdracht van Ruigpoot hun baas. 

Ruigpoot blijkt een mens te zijn die zich bezighoudt met illegale zaken en Spes blijkt deze man te kennen. "Daar stond de meest gehate persoon die Spes ooit had gekend". De hondenbeul. Zijn naam Ruigpoot heeft hij te danken aan Spes, omdat deze hem tot bloedens toe in zijn  hand had gebeten en vastgehouden.

Ook Pim het kleinkind van Mw. Grootjans en Eva spelen een grote rol in dit verhaal. Pim ontdekt dat er iets niet pluis is bij de IJskelder. Uiteindelijk wordt er een belangrijke drugslijn opgerold tussen Nederland en Colombia met een waarde van 175 miljoen. 

Een leuk maar ook spannend verhaal met in de hoofdrol honden, kleine, grote, lieve, valse, hun reukvermogen en vooral hun altijd blijvende vriendschap.

"De omstandigheden kunnen een hond vals maken. Meestal zijn dit eenzame honden waar niemand bevriend mee wil zijn. Je wordt vanzelf vals, als je maar lang genoeg getreiterd wordt".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten