12-07-16

Recensie: Vergeef me - Lori Nelson Spielman

Titel: Vergeef me
Auteur: Lori Nelson Spielman
Recensie: Marion
Genre: Roman
ISBN: 9789022575338
368 pagina's | Uitgeverij Boekerij | mei 2016

Lori Nelson Spielman:
Haar debuut Een bijzonder jaar was een wereldwijde bestseller en in 2014 het bestverkochte boek van het jaar in Duitsland.

Het verhaal:
Het hele land is in de ban van een kettingbrief met ‘vergevingsstenen’: één steen om te vergeven, en één steen om vergeving te zoeken. Het hele land, behalve de populaire talkshowhost Hannah Farr. Toen Hannah twee jaar geleden zo’n zakje met twee stenen ontving, heeft ze het ogenblikkelijk weggestopt; ze wilde niet geconfronteerd worden met haar verdrietige verleden. Maar dan is de populaire bedenkster van de vergevingsstenen te gast in haar show, en onthult Hannah op televisie per ongeluk het verhaal over hoe ze door haar moeder in de steek werd gelaten. Gedwongen door de producer van haar talkshow en aangemoedigd door haar enthousiaste fans gaat Hannah publiekelijk op zoek naar haar moeder om haar te vergeven en eindelijk rust te vinden. Maar als Hannah dieper in haar verleden duikt, dringt de vraag zich op of de waarheid waar ze zich al twintig jaar aan vasthoudt, wel de échte waarheid is. Is zij wel het slachtoffer, of heeft zij zelf ook schuld? En kan ze ooit het geluk vinden als het haar niet lukt om te vergeven en vergeten?
Recensie door Marion:
Al vanaf het moment dat ik de schrijfstijl van Lori Nelson Spielman heb ontdekt ben ik fan van haar. Ook dit boek Vergeef me heeft mij weer opnieuw verrast en gezorgd voor veel leesplezier. Maar daarnaast zet het boek ook tot nadenken. De titel laat al zien, waar het boek over gaat, namelijk vergeven. Maar de manier waarop en de reden waarom iets of iemand vergeven zou moeten worden zijn heel uiteenlopend. En of het voor iedereen dan ook goed uitpakt of juist niet is nog maar de vraag. 

Het leven van Hannah  wordt op zijn kop gezet wanneer het hele land al enige tijd in de ban is van de 'vergevingsstenen'. Het idee hierachter is dat je één steen weggeeft om te vergeven en één steen gebruikt om vergeving te zoeken. Hannah is zelfs een van de oorspronkelijke eerste ontvangers die een zakje met twee van deze stenen ontving van de bedenker Fiona Knowles. Met een voor haar goede reden is ze hier op dat moment niet op ingegaan omdat ze niet geconfronteerd wilde worden met haar verleden. Toch loopt de situatie uit de hand wanneer de kijkcijfers tegenvallen van haar eigen talkshow, de Hannah Farr show, en er  een nieuwe presentatrice op haar baan aast. Hannah probeert een goed leven te lijden met een fijne baan en  een relatie die ze stabiel probeert te houden met haar vriend Michael, terwijl zijn puberende dochter Abby uit een vorige relatie dit juist lijkt te dwarsbomen. Haar steun en toeverlaat is Dorothy Rousseau, waar ze vaak bij op bezoek gaat en tevens ook de moeder van haar ex-vriend Jack. Wanneer Hannah gedwongen wordt door haar baas om de stenen, die ze zo goed geheim dacht te hebben gehouden, te gebruiken voor een item in het tv programma, gaat zij op zoek naar haar moeder. De wijze raad die Dorothy haar geeft, wanneer ze toch terug lijkt te krabbelen, geeft haar het laatste zetje om door te gaan.

‘’Je zult nooit je toekomst vinden als je niet in het reine bent gekomen met je verleden’’ -Dorothy

Hannah maakt de reis naar Michigan, waar haar moeder nog zou wonen, maar belandt onderweg op een wijngaard, waar ze hulp krijgt van RJ en misschien nog wel wat meer dan gewoon hulp. Steeds meer denkt ze na over haar verleden en vraagt zicht af of haar waarheid die ze al 20 jaar als de echte waarheid beschouwt wel klopt. 

‘’Totdat je je licht laat schijnen op datgene wat je in duisternis hult, zul je door het donker blijven dwalen’’ Citaat uit het boek van Fiona Knowles.

Wanneer Hannah dan eindelijk alles op een rijtje begint te krijgen, zorgen de 'vergevingsstenen' ook in haar omgeving voor veel ophef en pakt het niet voor iedereen positief uit. Ze denkt steeds vaker terug aan haar vader en zijn opmerkingen. "Er is een reden dat een achteruitkijkspiegel zo klein is, -zei hij- je moet niet te veel achterom kijken." Ze twijfelt meer en meer over de waarheid waar ze zich zo aan vasthoudt, totdat ze tot een besluit komt en het verleden achter zich kan laten. Maar om alles weer op het juiste pad te krijgen heeft ze nog een lange weg te gaan en ook hier worden de 'vergevingsstenen' gebruikt, in de hoop alles weer goed te krijgen en maakt het veel emoties los. Of haar waarheid uiteindelijk de waarheid voor iedereen is en wat haar waarheid in het verleden heeft veroorzaakt blijft grotendeels een onuitgesproken zaak. Maar Hannah ziet weer een toekomst, heeft de ware aard van mensen om haar heen leren kennen en begint met een nieuw hoofdstuk voor zichzelf. Opnieuw een mooi boek, met een diepere gedachtegang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten