12-08-2016

Operatie Geslaagd - Afghanistan: van oorlogschirurgie naar PTSS - Erik Krikke


Als operatieassistent chirurgie gaat Erik Krikke in de zomer van 2007 op uitzending naar Afghanistan. De oorlog is in volle gang. In het NAVO-hospitaal op Kandahar Airfield wordt dag en nacht met man en macht gewerkt om lijf- en ledemaatreddende chirurgie te verrichten. Een onderbelichte kant van oorlogvoering. Alle ervaringen gaan Erik onder de huid zitten. Het opereren van vele zwaargewonde militairen, politiemannen en burgerslachtoffers onder primitieve omstandigheden maakt uiteindelijk van de hulpverlener een slachtoffer. Zijn zwaarste gevecht begint pas jaren later. Hij moet als veteraan de confrontatie aangaan met zijn PTSS, maar vooral met zichzelf.

250 pagina's | ISBN: 9789402225334 | Boekscout | april 2016 | €19,95

FRAGMENT:
Het beeld van een Afghaanse militair, die gewond is geraakt bij een aanslag met een bermbom, schiet door mijn hoofd. Zwaargewond aan beide benen werd hij binnengebracht. Ik stel me voor hoe dat moet zijn.

Zodra hij zijn ogen opent en omhoog kijkt, ziet hij allemaal onbekende mensen. Ze hebben operatiemutsen op, dragen mondmaskers en staan over hem heen gebogen. De gezichten zijn daardoor allemaal onherkenbaar. Heldere blauwe ogen kijken op hem neer. Hij ziet hun bezorgde blikken. Iedereen roept naar elkaar in een voor hem onverstaanbare taal. Hij wordt overmand door paniek en hij begint druk te bewegen, maar zijn lichaam wil niet meewerken. Dan kijkt hij naar beneden. Waar tot voor kort twee gezonde benen zaten is alles onder beide knieën veranderd in een bloederige massa weefsel. Wild kijkt hij om zich heen. Niemand lijkt hem te horen. Dan vinden zijn ogen een paar donkere ogen en hij hoort een rustige stem die hij kan verstaan. Wild begint hij te praten.

"Hij vraagt of jullie zijn benen nog kunnen redden", zegt de tolk. Hij vervolgt dat de patiënt zegt, dat hij zonder benen niet voor zijn gezin kan zorgen. Als we zijn benen niet kunnen sparen, dan wil hij liever dood. De chirurg hoort de tolk aan en werpt dan een korte blik op beiden onderbenen van de patiënt.

"We zijn goed, maar zo goed nou ook weer niet."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.