17-10-16

Recensie: Check-out - Juultje van den Nieuwenhof


Titel: Check-out
Auteur: Juultje van den Nieuwenhof
Recensie: Clasien
Genre: Young Adult
ISBN: 9789024573035
176 pagina's | Uitgeverij Luitingh-Sijthoff | september 2016

Juultje van den Nieuwenhof:
Juultje van den Nieuwenhof is docente Nederlands en drama. In 2013 won ze de Crimezone (Hebban) YA-schrijfwedstrijd. Sindsdien zijn er twee Young Adult-thrillers van haar hand verschenen: Delete en Disconnect. Naast het schrijven van spannende verhalen voor jongeren maakt ze ook graag scripts voor theaterproducties, die ze zelf regisseert. 

Het verhaal:
De leerlingen van 5 havo gaan op introductiereis naar Berlijn. Ze kunnen nog steeds niet begrijpen waarom Sabine uit hun klas zelfmoord gepleegd heeft. Voor de zomervakantie heeft ze zichzelf opgehangen. In Berlijn gebeuren er vreemde dingen: er wordt een groepsapp aangemaakt op de telefoon van Sabine, terwijl ze dood is. Een klasgenoot krijgt een ongeluk en moet naar het ziekenhuis. En er duiken schokkende snuff movies op. Tijdens een voorstelling van The Blue Man Group ontdekt 5 havo de ware reden achter Sabine's gruwelijke dood...

Recensie door Clasien:
Juultje van den Nieuwenhof flikt het hem weer om een YA thriller te schrijven die je bij blijft. Het is dat het begin wat langzaam op gang komt en het einde wat mij betreft te snel verloopt, maar wat daartussen verteld wordt is subliem. Hoe verder je in het verhaal komt hoe spannender het wordt, je wilt alleen nog maar doorlezen. Welk geheim had Sabine dat ze zo'n monsterlijke vijand kon creëeren. 

Sabine van Doorne, 17 jaar, pleegt zelfmoord, wat is de reden tot dit besluit, niemand van de vriendenclub had dit zien aankomen. Tijdens de schoolreis van Havo 5 naar Berlijn gebeuren er vreemde dingen, geheime groepsapps, een ongeluk etc. Had Sabine geheimen en heeft ze deze al die tijd verborgen gehouden voor haar vrienden? Wat is er gebeurd dat zoveel woede kan losmaken bij je vrienden?

"Lief en leed hebben we gedeeld, jarenlang, zonder dat ik wist welke geheimen er onder de oppervlakte verborgen lagen".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten